L’òpera en català Magda s’estrena dijous 24 de setembre al Teatre Principal de Barcelona i es tornarà a representar dissabte 26 i dimecres 30 de setembre, sempre a les 21h. Posteriorment, el divendres 2 d’octubre es podrà gaudir al Centre Cultural de Terrassa, divendres 2 d’octubre a les 21h, i al Teatre la Passió a Esparreguera, l’11 d’octubre a les 18h de la tarda.
L’òpera ens presenta la història d’amor i llibertat de la Magda, educada en el context d’una fèrria escola orientada al fet que menystingui la seva llengua i cultura i tingui por dels homes, la seva vida canvia en conèixer un noi. Som als anys 70 i en el context de les manifestacions en contra de l’execució de Salvador Puig Antich. Així doncs, Magda parla d’amor i llibertat en un context que pretén establir paral·lelismes amb l’actual.
El músic Ramon Ribé, autor d’òperes i cançons corals, de les quals sovint també és autor de la lletra i de composicions musicades de poemes de Maria Mercè Marçal, Andrés Estellés o Lorca, s’ha encarregat de compondre l’obra per a vuit solistes, cor mixt i orquestra. Pel que fa al llibret de Magda és obra del poeta i home de teatre, Jordi Voltas, que ha col•laborat amb els Amics de l’Òpera de Sabadell com a director escènic i escenògraf a Tosca, Rigoletto, entre d’altres.
Pel que fa als papers protagonistes, la mezzosoprano Laura Vila interpreta la Magda i el baríton Joan García Gomà, el paper del seu enamorat. El repartiment el completen sis veus més amb noms com la soprano Maria Miró o el baix Marc Pujol. Magda, a més, és una peça musical que diversos fragments els interpreta un cor mixt format pels membres del cor Anton Bruckner i el Cor Ariadna, amb l’orquestra de cambra Terrassa 48, que s’ha ampliat amb instruments de fusta, metall i percussió a fi d’esdevenir l’orquestra simfònica que satisfaci les exigències de la partitura.
Teatre Líric Català
La iniciativa és obra d’aquesta jove empresa emergent que pretén omplir el vuit del teatre líric en català. “L’òpera, la manifestació lírica per excel·lència, ha renascut de fa uns anys d’una forma extraordinària a Catalunya (…) Malgrat tot, l’òpera que es representa no parla en català. És per això que calia crear una empresa que es dediqués exclusivament a presentar teatre líric català”, comenten els responsables de Teatre Líric Català.
Així doncs, es vol seguir el camí iniciat en plena renaixença catalana, quan Enric Morera, Enric Granados, Apel·les Mestres i Àngel Guimerà van treballar per establir les bases d’un teatre líric català, inspirat en temes de la història, llegendes i costums catalans. Magda reprèn aquest camí, amb la valentia de tractar un tema d’actualitat, que farà emocionar i reflexionar els espectadors sobre la nostra actualitat.
Podeu comprar les entrades per a les sessions de Barcelona (24, 26 i 30 de setembre), a Terrassa (2 d’octubre) i a Esperreguera (11 d’octubre), fent clic aquí.