«La vertebració i organització dels diferents centres d’estudis al llarg i ample del país ha fet que es produís un canvi quantitatiu i qualitatiu que ha donat un nou i esperançador horitzó als centres d’estudis locals», declara Llorenç Soldevila, professor de filologia catalana a la Universitat de Vic, en iniciar una extensa entrevista que publica la darrera edició de Frontissa, la publicació de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que en la seva editorial planteja la necessitat d’una societat més participativa, tot demanant-se si la societat civil no és també responsable de les dinàmiques polítiques de cada moment.
Al sumari, Enric Vicedo, catedràtic d’història i institucions econòmiques de la Universitat de Lleida, es demana si no som en «Un temps que s’acaba?» tot plantejant que les exigències dels nous protocols de qualitat relatives al professorat de les universitats contribueixen que pocs alumnes se sentin atrets per disciplines socials o humanístiques.
Joan Àngel Frigola analitza una història de cultura popular referent a la Festa Major de l’antiga vila de Gràcia, partint de les tradicionals enramades que han acabat evolucionant als guarniments escenogràfics actuals. El Grup de Recerques de les Terres de Ponent repassa els seus trenta-quatre primers anys d’història amb una col·laboració del seu president Miquel Torres i Benet.
El noticiari del CCEPC explica les trobades territorials dels centres, recull fotografies del món agrari als Països Catalans, explica el lliurament dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans, repassa l’activitat i els projectes de l’Institut Ramon Muntaner i del Servei de Gestió Documental Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona i del Museu Veraguer de Folgueroles. Entre les novetats bibliogràfiques destaca la crònica divulgativa de «Vida i final dels moriscos valencians», un llibre de Joan F. Mira que en commemora l’expulsió del 1609.