Tornaveu
Lleida, 1900: pel català a l’escola

El 30 de setembre de 1900, L’Associació Catalunya va organitzar una excursió molt particular, que provocaria la irritació del poder espanyol instal•lat a Ponent. Van muntar una excursió en barca des de Lleida a Torres de Segre pel riu Segre en què participarien diverses personalitats per protestar contra les amenaces que el governador civil de Lleida, José Martos O’Neale, havia proferit contra els mestres per ensenyar en català.

Feia mesos que aquest personatge intentava matar el catalanisme, però en veure que no se’n sortia i que cada vegada més persones se sumaven a la defensa de la llengua i la cultura catalanes, va decidir estrènyer el cercle i el març d’aquell any, com a cap de la Junta Provincial d’Instrucció Primària l’emprengué també contra el català a l’escola, amenaçant els mestres d’obrir-los un expedient governatiu si no ensenyaven en castellà. Poc més tard, patien les conseqüències les caramelles, el grup de joves que anaven pels carrers de Lleida cantant van ser detinguts per la policia.

Els expedicionaris van sortir a les 11 del matí de l’areny del Segre, prop de Pardinyes i circularen riu avall amb barretines i una gran senyera catalana. L’endemà s’instruí causa contra els expedicionaris que acabaren absolts en un judici, a excepció d’Enric Arderiu i Valls, historiador, catalanista i també l’arxiver i bibliotecari de l’estat a Lleida. Finalment, el governador civil va tirar la tovallola i va canviar de destí el febrer de 1901. Havia guanyat la societat civil.

Informació i imatge extreta del web Altres Històries de Lleida, consulteu-ne més fent clic aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa