Tornaveu
L’impacte de la festa a la ciutat de Barcelona
Quan hom parla de la Festa en general i de la cultura popular i tradicional catalana en concret, és del tot reconegut, cada vegada amb més consens, el fet que la Festa i les seves diferents manifestacions pertanyen al nucli bàsic de l’ADN col·lectiu català.

No es pot concebre una celebració popular i ciutadana sense la participació dels elements plàstics, dinàmics i expressius que poden simbolitzar activitats com les realitzades per gegants, diables, trabucaires, castells, esbarts, corals, teatre, bestiari de tota mena… En pocs anys han sorgit i s’han recuperat elements, manifestacions, personatges, actes, dinàmiques, etcètera, arreu dels pobles i ciutats catalanes, als barris i ravals… Generant una rica dinàmica participativa, d’intercanvi i de festa. Aquesta gran diversitat d’activitats mobilitza un volum important de persones associades i a la ciutadania en general.

Tanmateix, no es té una clara consciència del que significa aquesta realitat, del seu impacte, un coneixement que ajudaria a concretar i a focalitzar les diferents polítiques públiques de promoció, difusió i potenciació d’aquest fet i dels seus diversos aspectes.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona ha encarregat a l’ENS DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL un estudi focalitzat a la ciutat, per valorar l’impacte del sector de la cultura popular i tradicional, amb l’objectiu de poder disposar d’una imatge global pel que fa al volum d’activitat, la seva tipologia, els relleus generacionals, la seva distribució en la ciutat, volum de participants, nivell d’implicació, dinàmiques associatives, aspectes formatius, etcètera, així com l’impacte econòmic i social que suposa aquesta rica i variada activitat associativa.

Així mateix, aquest estudi ens permetrà plantejar-nos la possibilitat de desenvolupar estudis semblants centrats en altres realitats territorials.

La previsió és que a finals d’any puguem disposar d’una primera aproximació de l’estudi amb l’objectiu que ens ajudi a tots plegats (món associatiu i administracions) a poder desenvolupar més i millor les nostres activitats i a poder donar i rebre un millor suport institucional.


Ens de l’Associacionisme Cultural Català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa