Tornaveu
L’exposició «El món agrari a les terres de parla catalana»

L’exposició «El món agrari a les terres de parla catalana» és el resultat d’un projecte en el qual s’ha treballat constantment i intensa des de fa dos anys, realitzat conjuntament per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. Un projecte amb dues parts complementàries i enllaçades. La primera part és la creació d’un banc d’imatges de consulta disponible al repositori públic Memòria Digital de Catalunya. Un total de quatre mil fotografies, procedents d’uns cent vuitanta fons documentals, estructuren un nou conjunt patrimonial confeccionat des de la col·laboració desinteressada, des de la participació social. L’objectiu és documentar fotogràficament l’activitat agrària al llarg de més d’un segle, en la diversitat de circumstàncies, de conreus i de territoris.

La segona part és l’exposició: un compendi ordenat, documentat i argumentat d’una petita selecció de les fotografies rebudes—unes 250—, amb la voluntat de difondre una percepció àmplia i generalitzada del món agrari a les terres de parla catalana. Una memòria dels paisatges sempre canviants, dels conreus i del bestiar que han anat ocupant les nostres terres segons han estat les necessitats, les demandes del mercat i la rendibilitat econòmica. Memòria també dels sistemes, els coneixements i les tècniques que homes i dones han aplicat en el conreu de la terra, de les formes de posseir-la, d’organitzar-se, de viure.

Tot plegat s’ha pensat i s’ha produït com la mirada d’un procés obert, mai com un bloc històric tancat. Aquest projecte pretén sensibilitzar la societat a partir de la fotografia i de la realitat viscuda i fer entendre que el futur del sector agrari és responsabilitat de tota la societat, com una necessitat inherent dels països avançats de ser curosos amb el territori i la gent que hi treballa.
L’exposició i el projecte han estat construïts transversalment des de la mirada històrica, des de la reflexió intel·lectualment compromesa, per a fer-nos adonar del valor d’un sector estratègic que aporta qualitat alimentària i el manteniment d’un territori que tots volem actiu, ordenat i bell. Construït també des de la vocació i la sensibilitat vinculada als centres d’estudis, en la percepció àmplia que tenim del patrimoni i en el compromís cívic envers el lloc, el territori, el país, la nació i la cultura que ens és pròpia, i en la voluntat de crear consciència del valor estratègic de l’entorn rural en el desenvolupament sostenible del país. Sobretot del valor de l’activitat agrària i ramadera.

L’exposició ha estat pensada per a fer un llarg recorregut itinerant, per a trepitjar tants llocs com sigui possible, per a complaure tantes demandes com ens siguin sol·licitades. Viatjar per a estimular records, per a activar coneixement, i sobretot per a incidir en la responsabilitat de la societat en la continuïtat plena del sector, com a garantia de la qualitat dels aliments, de la cura de la terra, de la fixació de població en el món rural i del coneixement i la cultura patrimonial que ens lliga territori, conreu i paisatge.
L’exposició va ser inaugurada el passat més de març al Palau Robert de Barcelona i des d’aleshores ha estat exposada a Móra la Nova, Vic, Andorra, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert i Santes Creus. Durant la resta de l’any està prevista la seva presència a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada (al Conflent), a Elna, a la Fira de Sant Miquel de Lleida, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i a la Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí. En cada lloc s’organitzen activitats vinculades amb l’exposició, taules rodones, conferències o presentacions que han de servir tant per a debatre temes del mateix sector agrari com per a explicar a tota la societat quina és la realitat actual del sector i quines són les perspectives de futur. Realitat demogràficament baixa si establim comparacions amb altres països del nostre entorn, que han mantingut una valoració més gran de la producció agrària pròpia i polítiques més bones de suport al sector.

L’exposició ha estat comissariada per Josep Santesmases i Ollé, Antoni Gavaldà, Meritxell Serret, Anna Vilaseca i Xavier del Hoyo, amb la coordinació d’Eva Garcia i la producció de M. Carme Jiménez i Francesc Viso. Ha rebut el patrocini de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social d’Unnim, la col·laboració del Museu de la Vida Rural i la Fundació Privada Mútua Catalana i el suport del Consell Insular de Menorca, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Memorial Democràtic, la Fundació Josep Irla, la Fundació Nous Hortizons, la Fundació Roca i Galés, l’Institut d’Estudis Catalans, El Punt, Presència i l’Avui.

Durant la seva estada al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, al proper mes de novembre, es preveu la presentació del catàleg que recollirà tot el contingut de l’exposició més uns articles complementaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa