Tornaveu
Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, més de 400 anys d’història i tradició

És una de les festes més antigues de la capital catalana. Quatre-cents vint-i-tres anys mantenint la mateixa tradició. Actes exclusius i celebracions amb un fort component històric converteixen aquest esdeveniment en un dels més antics i singulars de la ciutat.

Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova del barri del Gòtic tornen un any més, del 14 al 18 d’agost, en honor a un dels patrons de Barcelona. Sorgides al 1589 com a vot del poble al Sant, s’han celebrat gairebé ininterrompudament cada any. “Es van deixar de fer durant els primers anys de la Guerra del Francès i durant la Guerra Civil. El franquisme les va mantenir pel seu accent religiós, malgrat les manifestacions populars. De fet, va ser la primera festa posterior a la guerra que va incloure una ballada de sardanes”, explica Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos.

Un esdeveniment que combina, de manera original, tradició i modernitat. Una festivitat plenament adaptada a la realitat social actual que no descuida els seus orígens.

Una bona mostra d’aquest esperit és el seu programa de festes. La cercavila del capgròs ‘Cu-cut’ –en honor a la revista satírica de principis de segle XX- muntat sobre un ase és l’encarregada d’inaugurar-la. El tradicional Seguici de Sant Roc, un recorregut iniciat al 1623 que comença a la Plaça Nova fins a l’Església del Pi i agrupa diables, gegants centenaris, grallers, bastoners i altres actors de la cultura popular del barri. A més, cada 16 d’agost des de 1830, el Porró llarg ofereix vi a tots els visitants que puguin aixecar el seu galet de cinquanta cinc centímetres.
La tradició no s’oblida dels més petits. La cucanya de la Plaça Nova, originada al 1884, consisteix en traspassar un pal horitzontal en constant gir per la força del propi cos. O el globus del capità Munyon, un gran globus de paper. La seva tradició es remunta als primers anys del segle XX i la seva singularitat és que, cada any, els més petits dibuixen en ell el personatge que ha estat escollit com el més negatiu.

La festa també rememora la llegenda de Sant Roc. Segons s’explica, durant la seva visita a Barcelona va caure malalt per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom l’ignorava, excepte un gos que cada dia l’alimentava amb panets. Sant Roc va recuperar-se i va reprendre el seu camí acompanyat d’aquest animal.

Com a novetat, enguany se celebren els trenta anys de la creació de la Colla de la Plaça Nova. L’entitat no només va renovar la festa sinó que va anar molt més enllà. Entre d’altres fites, va constituir la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella i va endegar projectes de cultura popular, com les Festes de Santa Eulàlia. Actualment està composada per més d’un centenar de membres i és un espai de promoció de la tradició, de recerca i estudi de les festivitats locals.

Cordomí explica que, malgrat el context actual, no tenen problemes per impulsar la festa. “L’associació genera una gran quantitat d’activitats que permeten finançar-la. Així mateix, rebem suport econòmic del districte de Ciutat Vella”. Segons el director de la Casa dels Entremesos, la principal preocupació social són els problemes endèmics relacionats amb l’incivisme: “la creixent delinqüència fruit del turisme descontrolat de la zona fa malbé la bona imatge del barri i dels seus veïns”, ha explicat.

Malgrat això, tot està enllestit un any més al barri Gòtic de Barcelona per portar als ciutadans activitats tradicionals exclusives, que només es podran veure del 14 al 18 d’agost pels volts de la Plaça Nova de la ciutat comtal.

Consulta el programa d’activitats 2012

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guillem Forteza a agost 22, 2012 | 13:12
    Guillem Forteza agost 22, 2012 | 13:12
    Desconeixia l'existència d'aquesta festa: gràcies per informar-ne! Com de costum fantàstic reportatge! Estic segur que malgrat la degradació del nulci antic fruit del turisme descontrolat que ens envaeix la festa no es veurà afectada! De cara a properes edicions del Tornaveu penso que seria bo parlar de festes una mica desconegudes dels barris de Barcelona com es el cas de les festes d'Hostafrancs que van tot seguit de les de Sants. De totes maneres felicitats de nou perquè esta be que informeu d'aquestes tradicions que no son tan conegudes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa