Tornaveu
Les 426 Festes de Sant Roc fan memòria i recuperen l’antiga imatge de Sant Roc

La màgia dels números rodons va justificar que dins el marc de les 425 Festes de Sant Roc de la plaça Nova de l’any passat es dediquessin diversos actes, que van continuar més enllà de la setmana de festes, a reivindicar els quatre segles i un quart d’existència de la festa. Cal destacar que fins al 16 d’agost encara es pot visitar a la Casa dels Entremesos l’exposició La festa viscuda!, que recull, des de l’aparició de la fotografia, imatges de la festa major del que ara anomenem barri Gòtic. Per a la celebració d’enguany, sense que signifiqui que s’abandoni el caire festiu, un dels eixos principals de les 426 festes de Sant Roc de la Plaça Nova és fer memòria de la desaparició parcial, des de principis del segle XX, del barri que les acull.

El mateix dijous 13 d’agost s’inaugura l’exposició El barri perdut a La Casa dels Entremesos per deixar constància a través de testimonis fotogràfics, entre d’altres, de com la nova ordenació del barri entre els anys 1909 i 1911 per obrir-se a La Via Laietana va provocar les demolicions d’edificis de diversos carrers propers a la Catedral de Barcelona, com la Riera de Sant Joan, el carrer de l’Infern, el del Sant Crist, el de l’Arc de la Glòria, el del Bon Déu… Aquesta pla de reordenament urbà va enderrocar més de dos mil edificis, i més de deu mil persones van haver de deixar les seves cases. Això es va agreujar amb la gran vergonya dels bombardejos de l’aviació legionària italiana, aliada de l’exèrcit franquista. Un fet que marca un desgraciat abans i després, en ser la primera vegada a la història que una ciutat de més d’un milió d’habitants era bombardejada. Després, les autoritats franquistes van aprofitar els efectes de l’atac aeri per continuar obrint el barri de la Gran Via, i així sorgiria l’avinguda de la Catedral. A partir de les 20h del 13 d’agost fins al 16 del mateix mes, i posteriorment de l’1 de setembre al 29 de novembre es podrà visitar l’exposició, Barri perdut, a la Casa dels Entremesos.

També amb l’objectiu de recuperar el passat, en les festes d’enguany es recuperarà l’antiga imatge de Sant Roc de la Plaça Nova i el gos de color blau cel, que es presentarà el diumenge 16 d’agost a la Plaça Nova, com a punt final dels quatre dies de festa.

Actes festius

Així doncs, tornant a l’inici dels dies de festa, del 13 al 16 d’agost, es presenta una agenda molt rica d’activitats, l’eix neuràlgic de les quals serà la plaça Nova. Per escalfar motors, el dijous 13 de 10h a 20h hi haurà una Fira d’artesania. Paral·lelament a les 18.30h se celebra la cercavila inaugural pel barri, amb la Hissada de la Bandera Heràldica de San Roc. La cercavila culminarà amb una ballada de sardanes a les 19.30h a càrrec de la cobla Popular. A les 22h el Grup Peix Fregit actuarà cantant les seves havaneres. El divendres a la tarda portarà activitats per als més petits amb un concurs infantil de dibuix i, dins el marc de les celebracions dels 125 anys del naixement del folklorista Joan Amades, la Cia. De Jocs l’Anònima proposarà una tarda de jocs populars, que continuarà amb un taller de fiables infantils a les 19h. La nit portarà actuacions de ball.

Entre d’altres activitats que es duran a terme el dissabte 15 d’agost, cal destacar la 34a Trobada i Ball de Gegants, que a les 17.30h proposarà una cercavila amb els gegants i capgrossos on hi haurà els amfitrions de la Plaça Nova: els gegants Roc i Laia, els gegantets infantils Pipo i Gal·la, el nan Cu-cut, tots acompanyats del grup de grallers del barri, La Pessigolla. A les 19.30h, dins el marc de la Festa Catalana, amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona i La Casa dels Entremesos hi haurà les actuacions següents: el ball de gitanes de Mataró, els falcons de Vilanova i la Geltrú, els falcons de Barcelona, on els gegants de la Plaça Nova faran una nova actuació. Altres activitats completaran l’agenda del dissabte, i continuaran fins a la nit.

Ara bé, l’endemà, dia 16 d’agost, festivitat de Sant Roc, començarà l’activitat ben d’hora: a les 9:30h es farà el Seguici Tradicional de Sant Roc, amb el Diable de Sant Roc, els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga de la Ciutat i el Lleó de Barcelona, els Gegants Centenaris de la Plaça Nova, entre d’altres, que s’adreçaran a la Basílica de Santa Maria del Pi, on a l’Altar Major es durà a terme la Solemne Missa Cantada amb el cant dels Goigs en llaor de Sant Roc, la veneració de Sant Roc i la benedicció dels panellets de Sant Roc, que es distribuiran entre els assistents. Podeu veure tot el programa, en el document adjunt.

Posteriorment, a les 12.30h, altre cop a la Plaça Nova es presentarà la recuperació de l’Antiga Imatge de Sant Roc de la Plaça Nova i el gos de color blau cel, una imatge, recreada als obradors de Ventura & Hosta, que era la que lluïa la fornícula de la plaça Nova al llarg del segle XIX i fins a l’any 1936. Aquesta imatge del gos va ser popular a tota Barcelona, i és un vestigi de la llegenda de Sant Roc, segons la qual durant la seva visita a la ciutat va emmalaltir per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes, on era repudiat per tothom tret d’un gos que li portava panets per alimentar-lo. En recuperar-se, Sant Roc va continuar el seu camí acompanyat de l’icònic gos de color blau cel.

Més informació a la recent inaugurada pàgina web de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, fent clic aquí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lluís a juliol 25, 2015 | 10:35
    Lluís juliol 25, 2015 | 10:35
    Visca Sant Roc de la plaça Nova!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa