Tornaveu
L’Ateneu de Caldes recupera la memòria històrica de l’entitat

Nascut el 1865 com un projecte cívic i comunitari de promoció de la cultura, la societat i la vida política, l’Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui arriba enguany als 150 anys de vida amb un patrimoni històric i social de gran abast. Un camí ple d’entrebancs que l’Ateneu va superar, desenvolupant ininterrompudament la seva tasca, fins i tot durant la guerra civil. Posteriorment va patir la repressió i la depuració dels membres de la seva junta per part del franquisme, que va apropiar-se de l’edifici. El règim feixista va intentar esborrar del mapa el llegat i tasca del Centre a Caldes, un fet que coincidint amb el seu 150è aniversari el Centre, vol posar en coneixement i difondre justament aquest patrimoni.

L’ateneu democràtic i progressista demana col·laboració als socis i a tota la ciutadania per recuperar documents o testimonis que aportin informació del Centre al llarg dels seus 150 anys d’existència, amb la intenció de publicar-los en un llibre que s’editarà properament. “Fem una crida a revisar petites joies documentals que estiguin a casa i que puguin aportar testimonis de la història del Centre i reconstruir-ne així la seva memòria. En aquest sentit, són de valor rebuts antics, llistats de socis, tiquets, escuts, fotografies o altres documents”, explica l’entitat.

Es fa també una crida especial de material gràfic sobre “el Montepío”, la societat de socors que ajudava els treballadors en cas de malaltia, així com sobre afiliats i organització dels diferents partits polítics del segle XIX i XX. Seguint la línia d’incidència social que sempre ha caracteritzat al Centre, l’altre objectiu d’aquest projecte de recerca col·lectiva és conèixer la persecució i exili que van patir els socis i membres de la Junta del Centre durant el període de repressió franquista.

Els documents es poden escanejar i enviar a l’adreça de correu electrònic memoriacentre@gmail.com. També es poden fotocopiar i entregar en mà, dins un sobre, i al mateix ateneu del carrer Corredossos indicant que són per a la Memòria del Centre. La historiadora Amàlia Bosch serà l’encarregada d’escriure el llibre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa