Reproduïm un capítol del text que sobre “Associacionisme i cultura popular a Eivissa i Formentera” Bernat Joan i Marí ha realitzat i que properament es publicarà a la revista de nou format “CANEMÀS, revista de pensament associatiu”, publicació editada per l’Ens de Comunicació Associativa.

L’Associació 8 d’Agost se centra en l’activisme cultural i en la voluntat de contribuir a fer que el jovent de l’illa d’Eivissa participi d’una manera més activa en les manifestacions de la cultura popular (de la pròpia estrictament d’Eivissa i de les compartides amb la resta dels Països Catalans), tot combinant l’activisme cultural amb la reivindicació de la plena normalització per a la llengua catalana.

Formada per un grup de gent molt jove, l’Associació 8 d’Agost ha organitzat activitats molt diverses, i ha estat peça clau perquè tenguessin continuïtat. En aquest sentit, organitza cada any el Correllengua a Eivissa, amb una participació cada vegada més gran tant de les escoles com, especialment, dels instituts d’ensenyament secundari. Així mateix, organitza una escola d’estiu per a infants: Arrels. L’Associació 8 d’Agost constitueix també un referent a l’hora d’organitzar concerts amb la participació de grups que cantin en català, tant d’arreu de l’illa com de fora. I a Eivissa organitza el Concurs Festerra, que ha servit per donar a conèixer nous grups d’Eivissa i Formentera que canten en llengua catalana, oberts a tot tipus de manifestacions de caire musical. En aquest sentit, cal destacar un autèntic fenomen: Ressonadors (amb la gravació de cançons tradicionals, però amb ritmes musicals diversos, variats i rabiosament actuals).

L’associació també ha bastit una colla de dimonis –Es Mals Esperits- que, en pocs anys, han assolit un índex elevat de notorietat i de popularitat entre la gent d’arreu d’Eivissa. La colla de dimonis constitueix una bona mostra de la porositat que pot haver-hi, en el context d’una cultura popular amb un fort vitalisme, entre les diferents manifestacions d’aquesta cultura popular arreu dels Països Catalans. El personatge del Dimoni és present a les rondalles eivissenques i forma part, sense sortir de les illes Balears, de l’imaginari festiu, amb una notable presència, per exemple, a l’illa de Mallorca. Per aquestes raons, malgrat que les colles de dimonis no siguin part de l’expressió històrica de la cultura popular eivissenca, la creació d’Es Mals Esperits ha estat molt ben rebuda, i les actuacions de la colla es compten per èxits. Una cultura popular viva ha de comptar amb aquests elements d’interrelació i de porositat entre els diferents territoris de parla catalana. Això és avui més possible que mai, a causa de les bones comunicacions existents entre les illes, i entre les illes i el continent, de la bona circulació de la informació i de l’adopció de formes culturals que cada vegada resulten més fluïdes i més complexes. Renunciar a l’intercanvi de manifestacions de cultura popular pròpies, o a la pràctica d’elements de la cultura popular d’unes determinades contrades en unes altres suposaria caminar cap a un anquilosament de la cultura popular que no seria en absolut beneficiós per a ningú.

De la mateixa manera que la cultura popular s’ha de generar a través del vitalisme de la pròpia societat i ha de tenir en compte la diversitat d’aportacions, també ha de permetre una millor interrelació entre tots els territoris dels Països Catalans, a través de l’obertura a les diferents manifestacions culturals que s’hi produeixen.

Les activitats reivindicatives de 8 d’Agost, per tant, compten amb un fort component lúdic i van adreçades, preferentment, a la gent jove, que pot sentir un interès especial per aquest tipus de manifestacions culturals. És el camí que hi ha de la folklorització a les manifestacions genuïnament pròpies d’una cultura popular vital i en moviment. Si la cultura popular pot implicar el jovent, significa que compta amb una vitalitat considerable. La distribució reduïda a edats més avançades constituiria un símptoma inexorable de folklorització.

No ens ha de sorprendre, per tant, que l’Associciació 8 d’Agost no s’ocupi només de fornir oportunitats participatives al jovent, a través de la cultura popular, sinó que també organitza una Escola d’Estiu –Arrels-, molt centrada en la recuperació dels jocs tradicionals i de les manifestacions pròpies de l’aprenentatge lúdic. La denominació de l’escoleta d’estiu que organitza l’Associació 8 d’Agost ja constitueix, en ella mateixa, tota una declaració d’intencions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa