Tornaveu
L’aigua en el paisatge natural, focus de Caramella

La revista de música i cultura popular Caramella dedica el monogràfic del número de juliol-desembre de 2013 a la influència de l’aigua en la configuració del paisatge natural. El dossier “Albuferes, marjals, salines i aiguamolls” recull una desena textos sobre espais humits d’arreu dels Països Catalans, des d’Eivissa i Formentera a l’estany d’Ivars i Vila-sana, al Pla d’Urgell, passant pel delta de l’Ebre, les albuferes de València i Mallorca, el Baix Llobregat o el Baix Ter. Les feines, l’estructura del territori, la influència en els hàbits alimentaris o el temps lliure són alguns dels aspectes que tracten els diferents articles del treball.

A banda del dossier central, la revista recull una àmplia entrevista al músic Francesc Marimon, amb un repàs a la seva trajectòria, llibres i discografia, analitzada per Josep Vicent Frechina. Les diferents seccions habituals parlen del Museu de les Terres de l’Ebre, de l’arròs del Riet Vell, d’Apel·les Mestres, del mite del Tio Canya, del Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre, de l’experiència de cultura popular a l’escola amb Sortim amb la colla o de la música a Tunísia. Caramella 29 també estrena la secció Noms propis, amb una entrevista a Aureli Puig, a càrrec d’Òscar Pérez Silvestre.

D’altra banda, l’editorial de Caramella es dedica a l’anunci dels grups valencians Al Tall i Obrint Pas de deixar els escenaris. L’editor considera que “la notícia incita una mica al desànim i ens deixa en una incòmoda sensació de desemparament, però ens deixen un llegat enorme i un impacte irreversible tant en l’àmbit musical com en el de l’imaginari polític del país. Al Tall i Obrint Pas marquen dues etapes en la nostra història cultural recent: la del desvetllament de la identitat col·lectiva durant els primers anys de la transició i la de la represa d’un projecte nacional emmarcat en un context de lluita social i solidaritat internacional”.

Un ampli ventall de col·laboradors d’arreu del país donen la dimensió de la diversitat i la riquesa de continguts d’aquest número, quinze anys després d’haver començat el recorregut per la música i la cultura popular dels Països Catalans i d’arreu, de la mà de les tres associacions que editen la publicació: Carrutxa, de Reus/Baix Camp/Priorat, Tramús de l’Horta nord i Solc del Lluçanès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa