Tornaveu
La vida i obra d’Enric Morera arriba a Sitges

Enguany es compleixen 150 anys del naixement d’Enric Morera i Viura (Barcelona, 22 maig 1865 – 11 març 1942), compositor, director i pedagog català nascut a Barcelona. Va ser un dels músics més significatius del modernisme a Catalunya, i va destacar com a impulsor del cant coral i com a compositor d’obra de cobla. En l’àmbit coral va arribar a configurar un catàleg de més de 800 obres entre òpera, teatre líric, música simfònica, religiosa, coral, instrumental i múltiples harmonitzacions de cançons populars catalanes. En el camp de la cobla, va escriure la seva primera sardana al 1901, essent precisament el seu catàleg de cobla el que li va donar més ‘popularitat’. També va destacar com a pedagog tant per la formació d’alguns compositors, com per l’elaboració d’obres sobre teoria musical.

El fons personal d’Enric Morera es conserva a la Biblioteca de Catalunya, i a partir del 13 de juliol a la Sala d’exposicions de Can Rocamora de Sitges s’hi podrà fer un tast d’aquest fons en una exposició que permetrà repassar l’itinerari vital i professional d’Enric Morera. L’obra i la figura d’Enric Morera estan estretament vinculats a Sitges, on va presentar algunes de les seves obres durant les Festes Modernistes promogudes per Santiago Rusiñol i on hi va viure una etapa de la seva vida. En l’acte d’inauguració es presentarà el catàleg de l’exposició, hi haurà l’actuació de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i de la coral Sitges Canta!, i també es podrà fer l’itinerari Enric Morera pels museus sitgetans del Cau Ferrat i de Maricel. Aquesta exposició es traslladarà els mesos de novembre i desembre del 2015 a la Biblioteca Pública de Girona, i els mesos de febrer i març del 2016 a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona.

La seva segona ciutat

L’activa participació de Morera a les Festes Modernistes el va deixar permanentment lligat a la vila. S’hi va casar amb la sitgetana Maria Riera i Mestre i va residir durant un temps a la platja Sant Sebastià i posteriorment al Mas d’en Puig. Al Cau Ferrat hi ha un ampli retrat seu pintat per Santiago Rusiñol i exposat al Saló Gran. Els fons de Museus de Sitges també conserven cartells originals d’obres amb el seu segell estrenades a les Festes Modernistes, com La fada o L’alegria que passa.

Morera va aterrar a Sitges -com tants altres artistes, escriptors i músics- de la mà de Santiago Rusiñol. El 1893 va participar en la segona Festa Modernista amb la interpretació al Prado de fragments de les seves Sonata en do menor i Quartet en si menor. A la quarta Festa (1897) hi va estrenar l’òpera simbolista La fada, i a la cinquena (1899) hi va posar música a l’obra de Rusiñol L’alegria que passa. Enric Morera és autor de l’emblemàtica sardana La Festa Major, una de les músiques més representatives de la Festa Major sitgetana. També va posar la música a les sardanes La Santa Espina, La sardana de les monges i Baixant de la Font del gat, entre moltes altres. És autor de més d’un centenar de peces, entre sardanes (per a cobla i per a cor), obres simfòniques, partitures per a escena i poemes corals.

Més enllà dels actes oficials de commemoració dels 150 anys del naixement d’Enric Morera, diverses entitats del país organitzen conferències i homenatges. És el cas, per exemple, de la Universitat Catalana d’Estiu, que en l’edició d’enguany, que se celebra entre el 16 i el 23 d’agost a Prada de Conflent, dedica un homenatge el dia 20 d’agost amb la participació de Jaume Carbonell (Universitat de Barcelona) i Roser Junquera i Morera, néta del compositor, entre d’altres participants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa