La cita que aplega les principals iniciatives de la Internet catalana se celebra del 13 al 15 d’octubre a l’Auditori del centre Cultural la Mercè, de Girona. En l’edició d’enguany, que porta per títol La Internet de les persones, més que l’aprofundiment en un aspecte monogràfic de la xarxa, es pretén donar veu a persones d’àmbits molt diferents com ara la seguretat digital, el periodisme, la cultura, les xarxes socials, el màrqueting o el comerç electrònic. En total, una vintena d’experts de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), oferiran un relat del present i, sobretot d’una xarxa en constant evolució.
D’entrada lliure i gratuïta, les jornades es presenten com un conjunt de diverses xerrades i activitats, per a les quals els interessats es poden inscriure al web, per assegurar-se l’entrada. L’acte inaugural es du a terme dijous al vespre amb la ponència d’obertura la Internet de les persones, en què es comptarà amb la presència de Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i dels mitjans digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el consultor en comunicació Genís Roca i l’enginyer i comunicador Josep Maria Ganyet. Moderats per la periodista Mariola Dinarès, la reflexió se centrarà en la funció social i democratitzadora de la xarxa. Precisament Ganyet, l’endemà dirigirà la classe magistral Tecnologia re-creativa, adreçada als més adolescents, i que s’emmarca dins la sessió (divendres de 9h a 11h), dedicada als alumnes de secundària dels instituts gironins.
Quin preu tenen les visites a les pàgines webs? És clar que certs enfocaments de les notícies produeixen moltes visites, altrament dites clicks, i de ben segur que l’empresari al darrere serà molt feliç, fins i tot el periodista que veu el seu ego inflant-se, però hi ha un preu a pagar, i sovint qui el paga és la societat: el conegut com clickbating, que no és res més que el sensacionalisme per atraure l’atenció ,empobreix i ajuda a perpetuar clixés sexistes o reaccionaris. Aquests assumptes es tractaran al debat Masclisme i clickbating: els perills de fer-ho tot per acumular visites que comptarà amb Karma Peiró, directora de Nació Digital, Gemma Aguilera, directora en cap d’El Món, i col·laboradora de Tornaveu; Berta Florés, membre del col·lectiu #OnSón Les Dones i Sílvia Barroso, subdirectora del diari Ara; amb la moderació del periodista Enric Borràs.
Pel que fa al dissabte es realitzaran conferències i presentacions d’empreses i iniciatives punteres d’Internet com ara Wallapop o Airbnb, agències de màrqueting i comunicació, experts en seguretat digital, o gestors culturals com ara la directora de la Institució de Lletres Catalanes, Laura Borràs, o l’escriptor i guionista Jaïr Domínguez.
A més, durant els dies de la Catosfera al claustre del Centre Cultural la Mercè hi haurà l’exposició Kinetics of time travel de l’empordanès Pere Tubert, que combina contes visuals i noves tecnologies. Dissabte al matí, també s’acollirà un taller per a qui vulgui aprendre a fer servir Internet de manera més segura. En definitiva, del 13 al 15 d’octubre totes les idees amb accent català que bullen a l’olla universal d’Internet tenen una cita a Girona.