Tornaveu
La Rodella, sis segles arrelada a la Catalunya Nord

La tradició popular explica que l’any 1465, el pagès de Montboló Noguer de Gasnach, quan era al Coll de la Porta (Col de Formentere), va tenir una visió: dues bruixes portaven el mal temps cap al poble quan, en arribar al coll, s’aturaren. L’una digué a l’altra: “Passa!”. L’altra feu: “No puc”. “Però passa d’una vegada. Què et reté?”, insistí la primera. “Són els sants Abdó i Senén, que són davant meu”. I les dues bruixes s’emportaren el mal temps a malmetre les collites d’altres llocs. En agraïment, els habitants de Montboló decidiren de mostrar anualment el seu reconeixement als dos Sants per haver-los protegit de la maltempsada. I des d’aleshores fins avui, cada 30 de juliol se celebra una processó religiosa que comença al municipi vallespirenc de Montboló (Catalunya Nord), baixa fins a Arles i s’acaba a l’església de Santa Maria, que conserva les relíquies dels sants Abdó i Senén.

La protagonista de la processó és la Rodella, una gran candela de cera verge d’abella, d’uns vint metres de llarg, enrotllada, decorada i afixada al voltant de les aspes d’una creu de vuit braços. Després de ser beneïda, els peregrins la prenen per començar a caminar. Finalment, es ballen sardanes i es distribueix entre els assistents aigua beneïda que brolla de la Santa Tomba, amb fama de molt remeiera. A migdia comença el retorn dels pelegrins a Montboló, mentre la rodella resta a l’església de Santa Maria fins a l’any següent.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lluís Barberà i Guillem a maig 06, 2017 | 12:34
    Lluís Barberà i Guillem maig 06, 2017 | 12:34
    Estic fent un estudi històric, lingüístic i antropològic sobre Sant Abdó i Sant Senent i hui acabe de trobar aquest document. M'agradaria rebre informació sobre entitats culturals, publicacions periòdiques i webs i blocs centrats en la cultura de l'antiga Corona d'Aragó i dels actuals territoris de Catalunya Nord, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, l'Alguer i la Franja d'Aragó. Gràcies de bestreta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa