Tornaveu
La revista L’Aurora de Clavé homenatja el fundador del moviment coral a Catalunya

La revista L’Aurora de Clavé, editada per la Federació de Cors de Clavé, dedica un número especial a difondre la figura de Josep Anselm Clavé a la Catalunya Nord. Polític, compositor i escriptor, Clavé (1824-1874) és el pare del moviment coral català i impulsor del moviment associatiu. Com explica el president de la Federació, Germinal Monge, “l’obra artística, filosòfica i política de Clavé va contribuir a canviar pregonament la societat de la seva època, fins a esdevenir el model social actual. La música va ser, per a ell, un mitjà, una eina d’emancipació, d’alfabetització, d’enriquiment cultural i de socialització per a una població treballadora a qui li eren limitats els secrets del coneixement”.

El número especial de la revista dedica un llarg document a repassar la trajectòria de Josep Anselm Clavé en totes les àrees d’activitat en què va destacar, glossant les seves aportacions en aquests camps. A Clavé se li atribueix una reflexió que va guiar totes les seves activitats, i que actua de fil conductor del reportatge: “organitzeu-vos i sereu forts, instruïu-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços”.

En tractar-se d’un dossier especial que pretén també arribar a la Catalunya Nord, la Federació de Cors de Clavé ha optat per fer una edició bilingüe, oferint en una mateixa revista els textos en català i en francès. Aquesta revista, fundada l’any 1890, és la més antiga de les associades a l’Appec, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa