Berga és a punt per tornar a oferir un dels espectacles de cultura popular més potents del món. El 19 de juny, dia de Corpus, la ‘Patum completa’ prendrà els carrers, i el 20 de juny ho farà la ‘Patum infantil’. És justament en aquesta segona Patum on enguany hi ha novetats importants que consoliden una iniciativa que es remunta a l’any 1956, i que garanteix la continuïtat i la implicació social i intergeneracional de la Patum. La petita escola de patumaires ha estat un dels valors més destacats per la UNESCO quan l’any 2005 va reconèixer la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

La demanda creixent per participar a la Patum infantil ha tingut resposta per part de l’organització. Si fins el 2013 hi havia 80 places entre totes les comparses (excepte els plens), aquest any en seran 90, que queden repartides de la següent manera: 4 àngels, 6 turcs i 6 cavallets, 12 maces, 14 guitaires per a la guita xica i 14 més per a la grossa, 4 a l’àliga, 6 nans vells, 16 geganters, 6 nans nous i 2 tabalers. Per als que no aconsegueixin plaça en aquestes comparses i per als amants del foc hi haurà lloc per a 70 plens.

Amb l’objectiu d’afavorir la participació dels nens i nenes, a més d’incrementar les places, també es redueix el temps de rotació. Fins ara, els infants que havien fet Patum tres anys seguits n’havien de descansar dos, però des d’aquest any el termini d’espera serà de només un any. Com sempre, es buscarà la paritat de sexes en totes les comparses a excepció dels tabalers, que sempre són nens, i dels àngels, que sempre són nenes.
La Patum infantil va néixer al carrer, als afores de Pinsania, quan les filles de Joan Rafart i Montraveta demanaren al seu pare que els fes un Gegant per tal de poder jugar a La Patum. Ben aviat, però, es van construir més comparses que van començar a córrer pel barri, de manera que, al cap de pocs anys, molta mainada de Berga ja participava en aquella petita Patum. La situació s’oficialitzà l’any 1956, primer any en què aquesta Patum va actuar el Divendres de Corpus. La incorporació de la Patum infantil a les festes del Corpus Berguedà ha estat una de les aportacions més significatives que la festa ha rebut durant el segle XX.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa