Tornaveu
La mostra de cinema occità arribarà a Catalunya, França i Itàlia
La IX Mòstra de Cinèma Occitan arribarà enguany a 32 municipis de Catalunya, França i Itàlia. Es projectaran 6 films i es faran unes 96 sessions d’exhibició. La inauguració va tenir lloc el 16 de juny a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la projecció dels films En Cap, curt documental, i Cathare, migmetratge de ficció sobre l’últim prefecte càtar. L’acte va comptar amb la participació de l’historiador Josep Tort.
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura organitza aquesta activitat amb l’objectiu de promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana i oferir una plataforma de difusió de la cinematografia en aquesta llengua. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, universitats, entitats culturals i empreses, tant de Catalunya com d’Occitània, que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.
Els films es projecten en versió original occitana, amb subtítols en català. La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ha dut a terme la subtitulació al català dels films. La programació de la Mòstra ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves varietats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, tot i que també hi ha obres de ficció.
La Mòstra de Cinèma Occitan col·labora amb altres festivals de cinema i els films d’aquesta edició es podran veure en el marc del Festival Somcinema, de Lleida, i el Festival de Cinema de Muntanya Picurt, a Artedó-La Seu d’Urgell. Fora de l’espai català i occità la mostra, es projectarà al festival Evò ce Esù que se celebra al municipi italià de Martignano.
La programació de la mostra també s’integra en el festival “Terra de Trobadors”, en la programació del cicle club que organitzen el Ciné-donjon i el col·legi Emile-Paul Vayssié d’Aurignac, i també en la de la Filmoteca de Lleida. També es projectarà a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent.

Per a més informació de la mostra, podeu fer clic aquí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Ibarz a juliol 12, 2016 | 15:24
    Josep Ibarz juliol 12, 2016 | 15:24
    A tall de comentari, la prospera setmana la vila d'Almacelles ( Lleida) organitza una mostra de cinema en occità i fins i tot un concert catalo-Occità al Parc del Vilot. Crec que seria interessant publicitar-ho . Gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa