Tornaveu
La Mancomunitat de la cultura popular

Barcelona compta amb una extensa xarxa d’entitats culturals d’àmbits tan diversos com els castells i els falcons, la sardana, el ball de bastons, els gegants, els capgrossos, el bestiari, els diables, les gralles, els tabals, etcètera, bona part dels quals coincideixen en força manifestacions festives. Per tant, les sinergies són moltes, però no sempre és fàcil trobar un punt de trobada que permeti aquest aprofitament de recursos materials i immaterials. Un racó on trobar-se, on preparar les actuacions properes i fer balanç de les que ja s’han fet, on conversar, descansar i desar el material i l’arxiu, on exposar fotografies i, en alguns casos, elements d’imatgeria festiva. Aquesta és la raó de ser de les Cases de la Festa de Barcelona, que a més a més tenen també la missió de promoure la cultura popular i tradicional, també entre els turistes, formar sobre ella i fer-ne recerca, així com produir activitats per dinamitzar el territori.

I més enllà, el projecte de Cases de la Festa, que va impulsar l’ajuntament de Barcelona a finals del 2012, té també una clara vessant educativa. A les Cases s’hi fan també exposicions itinerants produïdes conjuntament amb el Museu Etnològic de Barcelona, i hi ha un projecte educatiu per apropar els infants i els joves a la cultura popular i tradicional a través de l’experimentació i la participació, amb activitats adaptades a les diferents necessitats de cada nivell educatiu i dissenyades per al desenvolupament de la formació en valors, el coneixement i reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i identitat col·lectives. Per aprofundir i complementar les sessions d’activitats a les Cases de la Festa es posa a disposició dels docents materials didàctics especialment dissenyats per a treballar a l’aula amb activitats prèvies i posteriors a les visites.

Vuit Cases de la Festa formen part de la xarxa de la ciutat: Centre Cultural Albareda; Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí – Can Saladrigas; Centre de Cultura Popular de Sant Andreu; Espai Albert Musons; La Casa dels Entremesos; La Violeta de Gràcia; Local dels Castellers de Barcelona, i Orfeó Martinenc. També hi ha tres centres associats, el Museu Etnològic, la biblioteca del Poblenou i el Centre d’Art Tradicionàrius, i el Centre de Cultura Popular de la Sagrada Família i el Racó de Cultura de Sant Antoni com a locals associats.

Més informació cliqueu aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa