Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seues Corts d’Honor, apartat V [De la indumentària], Article 40: “Per als actes en què s’assistix de particular, hauran de tindre’s en compte les directes següents: a) evitar les transparències i els escots excessius; b) utilitzar preferentment colors sobris; c) vestir falda de longitud, com a mínim, per damunt del genoll; d) en la mesura que siga possible, evitar bosses de mà de grans dimensions; és preferible l’ús de bosses de mà xicotets; evitar complements extravagants i/o excessivament grans; utilitzar, preferiblement, sabata amb tacó; g) l’ús dels pantalons queda restringit a aquells actes en què siga autoritzat prèviament.

Pere Buset, president de la Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, ha liderat l’eliminació d’aquest article fins ara vigent. La notícia ha generat una gran controvèrsia en l’univers faller, plenament inserit en la candidatura com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. Buset ha assegurat que aquests articles ja formaven part de l’articulat de la JCF abans que ell n’ocupés la presidència. Així ho demostren, en contra dels manifests de cinc expresidents i 34 exfalleres de la JCF, els documents publicitats per Levante. Aquests revelen els dictàmens de la Junta Central Fallera sota el mandat de Fèlix Crespo, entre els quals destaquen la prohibició de fumar, usar aparells electrònics, està acompanyat per la parella o els pares, menjar excepte en els moments habilitats i, possiblement els més sorprenents, “mostrar sempre alegria i somriure en els actes públics” i “no tenir iniciativa”.

La modificació d’aquest article comptarà amb la participació del món faller i els serveis d’igualtat de l’Ajuntament de València. Fuset agraeix que la polèmica hagi servit per generar debat i desemmascarar moltes exigències que s’imposaven secretament a les falleres. Segons un comunicat emès el 18 de novembre, la Junta Central Fallera treballarà en una nova reglamentació adequada amb una “visió contemporània i coherent amb el valor de la dona a la festa”. Lluny d’esdevenir un element decoratiu, Fuset desitja que les falleres exerceixen com a representants internacionals de les falles.

La polèmica ha transcendit a les màximes instàncies governamentals. Isabel Lozano, regidora d’Igualtat de València, ha assegurat que cal eliminar un protocol antiquat i profundament paternalista. Fins i tot s’hi ha referit Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, qualificant l’antic document com a “incompatible amb la democràcia” i reclamant el dret de les dones “a anar vestides com els hi doni la gana sense més risc que el de refredar-se”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa