Tornaveu
La història dels esplais catalans en un documental

A través de tres generacions de personatges que han dedicat i dediquen la seva vida a l’esplai i el món de l’educació en el lleure, el documental Transformar Educant, dirigit per Aïda Torrent i impulsat des d’Esplac-Esplais catalans, reivindica l’esplai com una escola de participació i de transmissió de valors per a infants i joves, un espai on s’aprèn a través de les vivències i la reflexió crítica i col·lectiva. El documental, una producció de Camille Zonca audiovisual, es va presentar el 2 de febrer als cinemes Girona de Barcelona, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de 146 mecenes que van participar en la campanya de Verkami.

“L’esplai et fa mirar les coses d’una manera diferent. És, de fet, un estil de vida, una manera de fer i de pensar”, diu al documental una de les protagonistes, Dolors Farrés, fundadora de l’esplai Espurna de Sants l’any 1975. I és que l’objectiu és que es posi en valor la feina que fan els monitors i monitores dels esplais, una tasca voluntària i transformadora que s’hauria de tenir més en compte tant per les institucions com per la societat i els mitjans de comunicació.

L’origen de la idea del documental és una investigació històrica impulsada per l’Esplac, en col·laboració amb els esplais i persones que han passat en diverses èpoques per aquesta associació. L’estudi, a càrrec de l’historiador vinculat a l’associacionisme educatiu Albert Claret, porta per títol Transformar educant: una història dels esplais catalans i pretén posar llum sobre la trajectòria de tot un segle dels esplais a Catalunya.

I com es pot veure aquest documental? De moment, només els mecenes en poden gaudir. Com expliquen a Tornaveu des de l’Esplac, “durant el mes de febrer fem entrega dels DVD i els enllaços per veure el documental als mecenes, creiem que s’ho mereixen perquè han cregut en el projecte. Després d’aquesta primera distribució, volem moure el documental en alguns festivals, i també parlarem amb TV3. A partir d’aquí, segur que el posarem a Internet perquè tothom hi pugui accedir”.

De moment, podeu fer un tast del documental des d’aquest enllaç, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa