Tornaveu
La Fira de la Mediterrània escalfa motors

És un clàssic, un punt de trobada ineludible de la cultura popular oberta, transformadora i participativa en què hi confluiran un centenar de companyies i s’hi duran a terme més de 300 activitats. La Fira de la Mediterrània de Manresa, que enguany arriba a la 18a edició, se celebrarà entre el 15 i el 18 d’octubre, amb la voluntat de connectar modernitat i tradició. “Tradició i modernitat són edificis mutants que s’expliquen un amb l’altre, o malgrat l’altre, però mai sense l’altre”, ha dit l’escriptor Màrius Serra durant la presentació de la Fira, que aquest any tindrà un paper protagonista a la fira amb un pregó titulat ‘Pregó poliglot sota el paraigua d’una única llengua’ que es podrà veure al Teatre Kursaal el 15 d’octubre.

La Fira de la Mediterrània, que enguany té un pressupost d’un milió d’euros -la Generalitat representa el 48% del pressupost, i la de l’Ajuntament de Manresa el 10%-, és l’espai idoni per a fer “un treball conjunt en complicitat amb totes les direccions artístiques de la resta dels Mercats Estratègics, per potenciar la contractació de les companyies i per transmetre idees i valors socials i culturals”, argumenta el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Lluís Puig. I és que, efectivament, la Fira és un calidoscopi de propostes de tota mena que s’adapten a les necessitats dels pobles i ciutats del país que volen contractar companyies per a les seves festes. A Manresa s’hi veuran 39 estrenes i 9 coproduccions que representen tots els gèneres que són fidels al concepte de cultura popular, però una cultura oberta, dinàmica i moderna. Una Fira participativa i contemporània, que demana l’esforç de buscar la connexió entre les arts escèniques i l’arrel en què s’hi implica gent del territori procedent de diferents àmbits culturals.

I més enllà d’aquestes actuacions, la Fira dedica una atenció especial en cada edició a un esdeveniment destacat de cultura popular, que en aquest 2015 és per la Festa Major de Vilafranca. Així, programa l’actuació d’alguns dels balls del seguici festiu vilafranquí, un dels seus elements principals: el Ball del Drac, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes i els Capgrossos. També hi seran els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona i les actuacions dels Castellers de Gràcia i els Tirallongues de Manesa, així com la representació de la Rondalla Puig-graciós de La Garriga. Els occitans Les Bethmalais seran a Manresa per mostrar danses recuperades de la vall de Bethmale i de Coserans, als Pirineus. Els esbarts tindran una presència important: hi haurà actuacions de l’Esbart Ciutat Comtal, l’Esbart Sant Cugat, acompanyat del jove cantaor Pere Martínez i l’Esbart Manresà, en col·laboració amb l’Orfeó Manresà i el grup de l’Ebre Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. La colla Xàldiga, associació organitzadora del Correfoc de Manresa, oferirà també un espectacle de foc.

Seguiu el programa complert, fent clic aquí

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juanjo a juliol 17, 2015 | 13:50
    Juanjo juliol 17, 2015 | 13:50
    La Fira Mediterrania serà el que volgueu però ja està marcada per l'ombra de la corrupció. I sino, perquè no dóna la cara el senyor Lluis Puig i explica com és que la seva ex-empresa és l'actual gerent tècnica de la Fira amb un contracte milionari? que ho acalareixi perquè hi ha remor de fons....
  2. Icona del comentari de: Pere a juliol 21, 2015 | 08:31
    Pere juliol 21, 2015 | 08:31
    No tindran en conte que és any Morera?? no tindran en conte que és any Joan Amades?? no tindran en conte que és anys Cels Gomis?? quina colla de desmemoriats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa