Tornaveu
La festa del foc i la seguretat dels comerços, a debat

En qualsevol festa hi ha un component de rauxa, un cert descontrol en realitat controlat. Però en ocasions, de forma involuntària, els participants de la festa poden causar destrosses en els comerços i habitatges. Ha estat el cas del correfoc de la Llum, a Manresa. Diversos botiguers del cas antic de la ciutat han denunciat, com publica el diari Regió 7, destrosses en els seus establiments. Expliquen que el divendres 14 de febrer, en el tram del recorregut del correfoc carrer Metge Planas, carrer Nou, carrer de les Piques i carrer de Na Bastardes, “al seu pas per davant d’aparadors de botigues, vidrieres i finestres de cases que no disposen de tancament enrotllable, el col·lectiu de la festa, representat pels dimonis i altres components que incorporen dispersió d’espurnes de foc en la seva rua, varen cremar la totalitat dels vidres dels establiments i habitatges” del carrer Nou 1 i 2, el carrer de Sant Miquel 39 i el carrer de Na Bastardes 3 i 15-17. Davant d’aquests fets, els comerciants han presentat una instància a l’Ajuntament de Manresa perquè sigui l’entitat “la que es faci càrrec del cost, canvi i substitució dels vidres afectats” pel foc.

Els comerciants remarquen que “no estem en contra del correfoc però sí del fet que ens cremin els vidres dels aparadors i que haguem de ser nosaltres els responsables de protegir-los per evitar-ho i de pagar-ne les reparacions”. És el missatge d’una dotzena de botiguers i veïns dels carrers de Sant Miquel, Piques, Nou i Na Bastardes, al Barri Antic de Manresa.

El correfoc de Manresa va néixer l’any 1982 gràcies a un grup de gent entestada a fer una festa del foc a la ciutat, tal com es feia en d’altres llocs del país. La trobada de dracs i diables que s’havia fet a Barcelona l’any 1979 havia estat una empenta important. Una part de la imatgeria s’inspira en personatges que ja sortien a festes que es feien a Manresa fa molts anys. Aquests personatges antics són el Drac de Manresa, el Bou i la Mulassa. El seu origen són les figures que anaven al davant de les processons del Corpus. A l’època medieval, al palau del Rei, es feien unes representacions entre plat i plat, els entremesos. I amb el temps, aquestes representacions es van fer a les places de les esglésies, s’hi van afegir històries bíbliques i quan sortien les processons anaven al davant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel Ollé a maig 16, 2014 | 08:38
    Manel Ollé maig 16, 2014 | 08:38
    Alguna cosa hem fet malament; si la festa és sentida per tothom ( colles, botiguers, veïns...) no hi hauria aquestes reaccions. Quan la festa és sentida per tothom és quan és "Festa". Ens hi hem de posar.
  2. Icona del comentari de: Ramon a maig 16, 2014 | 09:38
    Ramon maig 16, 2014 | 09:38
    Una rectificació a la notícia, el correfoc de festa major es fa a finals d'agost principis de setembre, el correfoc de la Llum deu tenir uns 5 anys aprox. d'antiguitat, Xaldiga l'entitat que l'organitza volia col·laborar amb la festa major d'hivern amb alguna activitat, de fet sempre s'han sentit veus en contra d'aquesta activitat, cada any hi ha queixes de veïns i botiguers de la zona. Aquí entrem en el tema espinós de la responsabilitat de l'organitzador del comportament d'alguns assistents a un acte. (Alguns membres de l'entitat també és queixen del poc suport de l'ajuntament), així com algunes veus de l'ajuntament del poc respecte i responsabilitat d'alguns membres de l'entitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa