Tornaveu
La Família de gegants de Mataró

El 23 d’abril de 1979, el casc antic de Mataró s’omplia de llibres i roses per Sant Jordi. Però també s’havia engalat per celebrar un bateig molt especial, el d’una quinzena de gegants que es presentaven als mataronins aplegats a la plaça de Santa Anna. Eren la Família Robafaves (en Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta); en Pep de l’església de Sant Josep (conegut també com el Gegant d’en Majó); en Tomeu de l’esplai Xauxa; en Garbí I i en Palau II de l’esplai Garbí; en Pere Joan Ferrer Destorrent del grup d’animació Barrila; el Rei, el Capellà i la Pagesa (o la Vella Groga) de les Cooperatives; i els tres gegants de la Setmana de l’Infant (antics gegants del Foment), tal com es recull a tal com s’explica a la web dels gegants de Mataró.

Recuperació agredolça

La crida gegantera a la festa va ser tan forta que l’experiència es va repetir tres mesos més tard a la recuperada festa de Les Santes. Un preludi de l’actual Gegantada que acull la ciutat, amb la Família Robafaves, en Pere Joan Ferrer Destorrent, en Lucius Marcius original, els Avis del Garbí, i en Xanet-Xaneta original (de l’escola Anxaneta) com a protagonistes. Però amb el pas dels anys, els gegants van anar perdent protagonisme, fins al punt que el 2001 van quedar arraconats a la Festa Major. Gràcies a la tasca de les colles geganteres de la ciutat, aquesta expressió tan genuïna de la nostra cultura popular ha anat tornant al carrer com aquell 23 d’abril d’ara fa 36 anys. Però dels 15 gegants d’aleshores només en queden el Maneló i la Toneta. Les colles lamenten el poc suport institucional que han tingut per part de l’administració local, però lluiten cada dia per omplir de tant en tant els carrers de gent esperant veure els nous gegants.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Toni a abril 17, 2015 | 01:11
  Toni abril 17, 2015 | 01:11
  Que no citeu d'on heu copiat el text? http://www.gegantsmataro.net/noticies.php?DATA=ARA
 2. Icona del comentari de: Jordi Jover a abril 17, 2015 | 08:57
  Jordi Jover abril 17, 2015 | 08:57
  El que heu escrit és un estracte de l'article del Toni Braza a la web dels Gegants de Mataró (http://www.gegantsmataro.net/noticies.php?DATA=ARA) quan parla del Sant Jordi de l'any 2008. Estaría be citar les fonts quan feu els articles. Salut Jordi Jover
 3. Icona del comentari de: Equip de redacció de TORNAVEU a abril 17, 2015 | 10:32
  Equip de redacció de TORNAVEU abril 17, 2015 | 10:32
  #2 Benvolguts Toni i Jordi, Hem pres nota de la vostra observació i a l’article hem afegit l’enllaç de la vostra web. Lamentem que hàgiu pogut pensar que la nostra voluntat era la de copiar, una actitud a la qual se li pressuposa un interès espuri i un intent d’amagar o distorsionar una realitat. No ha estat així, i si bé hem rectificat i agraïm els vostres comentaris, la nostra voluntat sempre ha estat la de divulgar el fet associacionista. Un fet que el construïm entre tots, i per aquest motiu us agraïm la vostra aportació i el seguiment que feu de Tornaveu, un espai de trobada de les entitats i associacions del país. Equip de redacció de Tornaveu.
 4. Icona del comentari de: Toni a abril 17, 2015 | 18:03
  Toni abril 17, 2015 | 18:03
  Ara sí. Gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa