Tornaveu
La cultura popular pren protagonisme a l’UCE

La XLIV edició de la Universitat Catalana d’Estiu arrenca el 16 d’agost i durarà fins el dia 23 del mateix mes, amb un pressupost i un programa més reduïts després d’un període d’incertesa sobre la seva continuïtat. “Cada any sembla que ha de ser el darrer, però hi tornem a ser. Quaranta-quatre edicions, i la Universitat Catalana d’Estiu té un present pròsper encara que enguany s’escurça un dia, però es manté el rigor i la il·lusió de sempre”. Efectivament, com explica el president de l’Institut d’Estudis Catalans i president del Patronat de l’UCE, Salvador Giner, la vida de la universitat dels Països Catalans ha de patir molt per poder sostenir una nova edició, “malgrat que és una universitat potent des del punt de vista acadèmic, de nivell superior al de moltes universitats europees, i amb un pressupost pràcticament testimonial”. La retallada de pressupost, 51.000 euros menys que el 2011, es deu, com explica el secretari de l’UCE, Joan Maluquer, a la disminució de subvencions d’uns 35.000 euros. A més, “no ha estat fins al darrer moment que s’han confirmat les poques subvencions que hem rebut”, entre les quals, una de l’ajuntament de Barcelona de 12.000 euros per a cultura popular, que no s’havia donat en edicions anteriors.

De fet, la retallada pressupostària s’ha produït sobretot en el capítol d’espectacles, que anys enrere s’enduia una part important del pressupost per pagar les actuacions que cada nit tenen lloc a la plaça de Prada. L’organització de l’UCE ha pres la decisió deixar de banda els grups musicals que cobraven molts diners per actuar i destinar els recursos a promocionar grups novells i altres actuacions més vinculades a la cultura popular, i que habitualment tenen més complicat de fer actuacions perquè queden fora dels grans circuits. Així, enguany hi haurà una participació més accentuada de diferents disciplines artístiques proposades pel món associatiu: Teatre amateur, esbarts, gegants i grallers, música de ball amb instruments populars, etc.

Pel que fa als cursos i actes centrals, destaca el curs Música i patrimoni musical dels Països Catalans, que es farà ressò de la commemoració dels aniversaris de compositors definitoris per a la música catalana com Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, Ricard Lamote de Grignon, Frederic Mompou i Manuel Blancafort. Es valorarà la trajectòria i l’aportació de cadascun d’ells, així com la significació del moment històric essencial en la música catalana, que comprèn des del noucentisme fins la generació de la Guerra Civil.

També hi haurà un cicle de commemoracions literàries en què s’analitzarà l’empremta que ha deixat l’escriptor rossellonès Josep-Sebastià Pons, el filòsof, assagista, narrador i cineasta amateur Josep Ferrater Móra, el cinquantenari de l’aparició de Nosaltres els valencians de Joan Fuster, el centenari també del naixement del novel·lista i editor Joan Sales, autor de la novel·la Incerta glòria i el cinquantenari de l’aparició de La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda. I no hi faltaran els cursos sobre llengua, cultura i història dels Països Catalans, així com el d’iniciació a la llengua occitana. Es pot consultar tot el programa de l’UCE 2012 al web i també a través del web www.uce.cat es pot realitzar la matrícula.

El president de l’equip rector de la UCE, Jordi Sales, remarca la necessitat de mantenir viva l’UCE “com a símbol de reafirmació acadèmica i de país”, “com un vehicle per pensar i reflexionar sobre els problemes que tenim com a nació, des del rigor i la reflexió profunda, fugint de superficialitats i respostes per sortir al pas”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa