Tornaveu
La cultura fallera arriba a la universitat

Les falles són molt més que una festa, són una expressió d’art i un reflex de l’actualitat social i política del País Valencià que converteix les entitats que hi participen en autèntics experts en creativitat. Fins ara, però, el coneixement acumulat no tenia traducció acadèmica. Però la Universitat de València ha aprovat la creació del títol de postgrau Expert universitari en Falles i Creativitat, que s’impartirà a l’Institut universitari de creativitat i innovació educativa. La universitat argumenta la creació del títol perquè les Falles “constitueixen una manifestació cultural i festiva profundament arrelada en la cultura valenciana i la seva identitat amb nombroses activitats culturals enriquidores per al conjunt de la societat, tant a nivell cultural com econòmic i social”. Així mateix, remarquen que la candidatura de les Falles a patrimoni de la Humanitat per la UNESCO requereix d’uns estudis universitaris sobre les festes de València per aprofundir en el seu coneixement i investigació.

El curs de postgrau en l’especialització de Falles començarà el setembre de 2016, i estarà dirigit a professionals de diversos àmbits, com ara turisme, art, gestió́ cultural, professionals de museus i centres festius, artistes fallers, titulats del Cicle Formatiu Superior d’Artista Faller, llicenciats en Belles Arts, historiadors, sociòlegs, mestres, pedagogs, dissenyadors, il·lustradors i artistes d’altres àmbits, així com persones interessades en aprofundir en la cultura fallera.

Els titulats podran aplicar els coneixements adquirits per desenvolupar nous projectes d ́interacció́ social, cultural i econòmica en la festa fallera, “fomentant el seu desenvolupament futur per convertir-la, encara més, en un triple eix fonamental per a la vida social, econòmica i cultural de València, amb totes les implicacions i beneficis que això comporta”.

El títol s’impartirà en català i estarà articulat en cinc blocs: Art, festa i experiència estètica; Falles, creació i creativitat; Falles, societat i patrimoni. Entre els docents hi ha professors de reconegut prestigi com Romà de la Calle, Antonio Ariño, Ricard Huerta, Rosa Yagüe i Pau Rausell, entre altres, a més d’artistes fallers com Víctor Valero, Paco Pellicer o Marisa Falcó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa