Tornaveu
La Botonera, la revista de l’acordió de botons

Espai de trobada d’acordionistes diatònics amb lutiers, distribuïdors d’acordions, centres de formació i professorat d’escoles de música tradicional, la II Fira diatònica d’hivern –que es va celebrar el cap de setmana del 18 i 19 de gener a Arenys de Mar– s’ha consolidat com una referència als Països Catalans de tot allò relacionat amb aquest petit acordió de botons, i tindrà continuïtat cada dos anys. “La nostra idea és que aquesta fira i les actuacions siguin una simbiosi entre el món de l’acordió diatònic i tota mena d’estils i camps musicals”, explica el coordinador de la Fira Diatònica, Gerard Termes. Enguany, la Fira ha comptat amb l’actuació de més d’una quinzena d’acordions i una banda amb bateria, contrabaix i guitarra, amb els cantants Míriam Gonzalez, Memi Sillah (Nòmada Trio i Space Invaders), Dídac Rocher, Carla Mora (Divinas), Fèlix Cucurull (Il Xef Malatesta) i Raquel Xiberta.

En el marc de la Fira es va presentar la revista La Botonera, coordinada per la mateixa organització de la Fira, l’associació d’acordionistes diatònics dels Països Catalans – La Diatònica. És una publicació feta per acordionistes i adreçada a acordionistes, a músics en general i afeccionats a la cultura popular i tradicional. Un grup de dones de Muro acompanyat amb instruments celebrant el diumenge de pinyata als Banyets d’Agres ara fa cent anys comparteix protagonisme a la coberta amb els icònics botons de colors a la portada de la nova publicació, que coordinen Raül Sanchis Francés i Cèlia Vendrell i Xixons. Tot i que el diatònic serà l’eix central d’aquesta publicació, també “té una intenció divulgativa oberta que dóna cabuda a d’altres vessants de la música i la cultura tradicional i popular”.

Al primer número, la revista ofereix un seguit d’articles signats per destacats acordionistes dels Països Catalans (Marc del Pino, Víctor Pedrol, Cati Plana, Guida Sellarès, Amadeu Vidal…) i combina continguts tècnics (Les terceres dels baixos en un diatònic, El sistema simètric i les seves variants) amb cròniques i reportatges que van de l’estat general del diatònic a Catalunya i al País Valencià a la Trobada d’Acordió Diatònic de la Vila de Muro i la presència de diatònics a la Via Catalana, passant per la tradició acordionista de Madagascar.

Es poden fer subscripcions a la revista de paper enviant un correu electrònic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa