Tornaveu
Josep Tremoleda: plantar cara a la por

Poques vegades un personatge pot encaixar tan perfectament en obrir una columna de referents en una publicació com Tornaveus que, sens dubte, és en si mateixa un projecte de dinamització cultural, perquè Josep Tremoleda fou essencialmentLlibre_Joaquim_Ferrer w un dinamitzador cultural.

Fa vuit anys que ens va deixar, però tot just fa mesos que l’editorial Pòrtic ha publicat “Josep Tremoleda: plantar cara a la por”, una detallada biografia que, escrita per Joaquim Ferrer, ha recobrat la trajectòria d’un dels més eficaços dinamitzadors culturals que hem conegut, amb la realització de projectes com la revista infantil Cavall Fort, la publicació de gramàtiques catalanes en els moments més difícils de la dictadura, els premis literaris que va promoure, l’impuls als cicles de teatre infantil que en alguns casos escenificaven textos que ell mateix havia escrit. La seva col·laboració amb institucions com l’Orfeó Català o l’Institut d’Estudis Catalans o la relació amb algunes de les més importants figures de la nostra literatura contemporània ajudaren a divulgar la seva obra.

Joaquim Ferrer diu de Tremoleda que s’identificava amb els picapedrers de la cultura, en elogiar la seva lluita, lluitant per la reconstrucció nacional, lluitant contra una pluja despersonalitzadora que maldava per fer-nos desaparèixer com a poble, un català amb conviccions clares sobre el que significa pertànyer a un poble, preocupat per ser eficaç i operatiu. Un home de somnis i d’accions concretes. Un gran referent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa