Article publicat a TORNAVEU el 28 de desembre amb motiu del dia dels Sants Innocents. No cal dir que qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència.

Fonts documentals evidencien un vessant inèdit del folklorista Joan Amades.

De tothom és conegut les grans aportacions que Joan Amades i Gelats va fer en materia d’etnografia. La seva obra és ingent i la valua dels seves recerques, i recollides de materials son d’incalculable valor per el corpus de la Cultura Popular Catalana.

Sempre s’ha dit que malgrat que es coneix a bastament la seva obra, la seva biografia és encara molt desconeguda i plena d’aspectes poc treballats. En aquest sentit ja fa temps que l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) treballa per tal de descobrir novetats per tal de poder fer una aproximació rigorosa a aquest personatge extraordinari.

Les recerques sobre Joan Amades comencen a donar fruits gràcies a la dedicació, esforç multidisciplinar, i treball en xarxa de la mateixa associació que porta el seu nom i les col·laboracions de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, del Museu d’Etnologia de Barcelona i del CSIC.

De moment els encarregats de la nova biografia han volgut avançar l’aspecte més desconegut de Joan Amades, la seva passió per l’esport. Amades pot considerar-se el primer runner barceloní ja que per ell era un plaer pujar a treballar al MIAP (Museu d’Industries Arts i Tradicions Populars del Poble Espanyol) en calça curta corrent. Josep Forners director del Museu Etnològic de Barcelona ha declarat que: «Ens estranyava molt unes fotografies realitzades per Violant i Simorra on es veia un Amades amb calça curta i samarreta imperia i suant la cansalada. Ara ja podem interpretar-les i comparar-les amb d’altres del mateix Amades amb corbatí, tocat i posat, ja que comparar és entendre». Jaume Collboni regidor de Cultura de l’ajuntament de Barcelona també li ha sorprès la notícia i ha avançat que: «Som conscients que la ciutat de Barcelona és deutora amb Amades. Tant que hi ha un monument aparaulat. Ara valorem que el seu espai idoni hauria de ser a l’estadi olímpic sota del peveter».

Un altre dels esports conreats per l’insigne folklorista era el ciclisme. D‘ambdues disciplines esportives tant la seva dona Enriqueta Mallofré com la seva cunyada i mà dreta Consol Mallofré n’eren grans afeccionades i no es perdien cap de les competicions que fins i tot eren objecte de notícia en els diaris de l’època per l’alt nivell de l’esportista. De fet s’ha conegut el seu vessant esportista d’Amades gràcies als retalls de diaris que totes dues havien guardat en una carpeta que duia per nom «Juanito deportista»

Lluís Puig Director General de Cultura Popular i Tradicional ha reaccionat a la notícia dient: « Aquest país és tan potent que mai deixa de sorprendre‘ns, ni el territori, ni la seva gent, encara que hagin mort el 1959». Gustau Molas president de l’ACJA assegura que «Això només és el començament Joan Amades és el gran desconegut. Estic en condicions d’avançar que tots els estereotips d’Amades cauran per redescobrir un Joan Amades molt potent que ens deixarà bocabadats».

Nota al peu: Agraim la col·laboració de l’equip del programa Mans de Catalunya Ràdio, per engrandir la figura de l’Amades ‘runner’. Podeu escoltar la notícia fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa