Tornaveu
Identi’CAT, una dosi d’autoestima per al català a la Catalunya Nord

Fins diumenge 5 de juny, Pesillà de la Ribera i Bao, a la Catalunya Nord, es converteixen en l’escenari de la festa de la catalanitat i la cultura popular nord-catalana, l’Identi’Cat, organitzada des de fa catorze anys per l’associació Aire Nou Bao. Nascuda l’any 1995, les seves funcions inicials eren protegir i fer conèixer el patrimoni cultural de Bao i del Riberal, però aviat es va convertir en una eina potent per promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes. I avui Identi’Cat és una gran festa que combina teatre, balls tradicionals, concerts, exposicions, trobades de colles de diables i bestiaris, ballada de sardanes, ball de gegants, castells i gralles.

En conversa amb Tornaveu, Hervé Pi, membre fundador d’Aire Nou de Bao, explica que l’Identi’CAT és “una cita important per a la promoció de la llengua, de la cultura, de la identitat catalanes a la Catalunya Nord, però també per la projecció de Catalunya Nord a la resta dels Països Catalans”. En aquest sentit, apunta que “a la Catalunya Nord hi ha festes i diades organitzades, però no crec que n’hi hagi cap amb una oferta tan àmplia i d’aquesta qualitat, i que sigui pensada i organitzada íntegrament en català”. Ara bé, no és cap mèrit extraordinari al seu entendre, perquè per a Aire Nou de Bao, “pensar i fer les coses en català és normal”.

Però més enllà del divertiment, Hervé Pi remarca que la festa té un objectiu molt potent: “Mostrar als nord-catalans que si la cultura francesa és important, i ho sabem, perquè ens ho han inculcat durant segles, volem demostrar que la cultura catalana també és digna, que no hem de tenir enveja de cap altra cultura. Ens han volgut fer creure que no érem prou sòlids, però l’identi’CAT ho desmenteix, i és una dosi d’autoestima per al català a la Catalunya Nord. Tenim molt clar quin és el nostre país, quin és el nostre marc nacional”.

Però Hervé Pi lamenta que el suport des de la Generalitat de Catalunya ha disminuït, i a hores d’ara només compten amb el suport de les entitats de cultura popular. “Durant uns anys hem tingut suport econòmic de la Generalitat, una ajuda important que va permetre iniciar la Primera Trobada de la Catalanitat a Catalunya Nord el 2002, però quan CiU va tornar al poder vam perdre aquesta ajuda i malgrat això hem mantingut la cita fins avui”, reconeix.

El 2015, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya va apostar per a ajudar materialment i torna a ajudar enguany, en què també se suma l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que s’afegeix a la FDDC portant 3 bèsties de foc. Per a Hervé Pi, l’ajuda econòmica de la Federació de Diables és important, però encara ho és més “el fet que els entitats de cultura popular del Principat ens considerin una entitat catalana, i no com uns forasters, com malauradament passa ara amb la Generalitat”. Hervé Pi explica en aquest sentit que CiU els va retirar la consideració d’entitat del país –introduïda per ERC a vicepresidència- i els va proposar incloure’ls a Exteriors, “evidentment ens hi vam negar, Aire Nou va refusar ser considerada com un casal de l’estranger, com un casal situat a Argentina, al Brasil, al Japó… o a França. Tenim la certesa de ser sobre una terra catalana, administrada per l’estat francès, però la terra és catalana”, sentencia.

Podeu consultar el programa d’Identi’Cat, que es du a terme a a Pesillà de la Ribera i a Bao, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa