Tornaveu
Humus i Estepa mediterrània: dos circuits off per a la Fira Mediterrània

Cada cop se saben més detalls de la propera edició de la 19a Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 6 al 9 d’octubre.

Recentment s’ha presentat el circuit Estepa Mediterrània, que celebra la seva setena edició, que té l’objectiu d’ampliar els horitzons de grups underground amb fort component mediterrani, i la quarta edició de l’Humus mediterrània, la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional.

Les propostes d’arrel

L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. Iniciativa de D’Arrel, programarà 7 concerts entre divendres 7 i dissabte 8 d’octubre. Es tracta d’una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana. Els concerts de l’Humus es faran a l’Espai Òmnium (al carrer Sobrerroca 38 de Manresa), futur local d’Òmnium Cultural a Manresa.

La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.

Una de les novetats d’aquesta edició és el concert que oferirà el grup guanyador del premi Robert Pellicer de grups emergents de ball folk. Es tracta de la Cobla La Mitja Lluna. Robert Pellicer va ser un mestre i músic empordanès que va treballar la música tradicional, i el premi l’atorga l’associació QRambla de Girona.

Del programa d’enguany destaquen la diversitat dels concerts i la qualitat dels grups escollits. Tots els concerts tindran entrada gratuïta. Els grups que actuaran divendres 7 d’octubre són Amants de lulú, Meandre i la Cobla la Mitja Lluna. Pel que fa al dissabte 8 d’octubre hi actuaran Una, Driana, Marc del Pino Trio i Trescant.

L’underground més mediterrani

Pel que fa al Circuit Estepa, conjuntament organitzat per Fira Mediterrània i Casa de la Música de Manresa, acollirà 17 actuacions i afegeix dos espais escènics nous, als ja consolidats; tots a Manresa. El cartell presenta grups consagrats i de primer nivell com la Fanfare Ciocarlia, probablement la fanfàrria balcànica més famosa del món en plena gira de celebració dels seus 20 anys, que actuaran dissabte 8 d’octubre a la sala Stroika de Manresa amb Mazagan & Hamid El Hadri, proposta originària del Magrib amb una barreja de música tradicional i ritmes urbans que denominen chaâbi-groove. Un altre talent internacional a descobrir que ens proposa el cartell és Hanba!, un potent quartet que s’inspira en la fecunda Polònia d’entreguerres per oferir-nos un trepidant show de folk-punk que ja fa les delícies als festivals europeus i dels EUA: els polonesos actuaran en format cercavila dijous 6 d’octubre i divendres 7 els trobarem a la sala Voilà!

Pel que fa als nous espais d’exhibició, s’afegeixen la manresana plaça Europa, per la qual passaran talents emergents de les cinc Cases de la Música: Hora de Joglar, des de Girona-Salt; Soroll Blanc, des de Terrassa; O Val das Mouras, des de L’Hospitalet; Darlas Qwart, des de Mataró, i El Fugitiu, des de Manresa. I un segon espai escènic, que serà diürn, gratuït i basat en la cultura del sound system jamaicà. Des del migdia i fins al vespre de dissabte 8 d’octubre, el Parc de la Seu acollirà la instal·lació del sistema de so artesanal fabricat pels barcelonins Rebelmadiaq, amb una programació que inclourà les actuacions dels bagencs Instròniks (amb taller per a infants inclòs), o els osonencs Fire Warriors, entre d’altres.

Podeu consultar la programació de l’Humus mediterrani, fent clic aquí.

I la del Circuit Estepa, aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa