Tornaveu
Gustav Mahler a la Revista Musical Catalana

Numerada amb el 307, la Revista Musical Catalana dedica la portada i un extens dossier a l’interior als 150 anys del naixement de Gustav Mahler (1860-1911), que defineix com un dels grans creadors de la història de la música i alhora una de les personalitats més complexes, mentre anuncia per a l’any vinent el centenari de la seva mort. Articles de Mercedes Conde, Josep Casals i Jacobo Zabalo ens ajuden a apropar-nos a una personalitat musical alhora sòlida i controvertida.

Com sempre, la revista del Palau de la Música ens presenta un sumari que convida a la lectura per a reflectir la gran panoràmica musical catalana que s’explica en el noticiari i es valora en tot un seguit de crítiques. Ens parlen de la temporada de l’OBC, del Concurs Maria Canals, de Benet Casablancas, del crit d’atenció de la Plataforma d’Ensenyaments Artístics de Barcelona respecte als llums i ombres del Pla d’Ensenyaments Artístics 2010-2020, del diàleg que es produí entre el mestre Morera i Tomàs Sobrequés, William Caplin, s’entrevista a Paul Badura-Skoda, es cita Joan Margarit en un poema exquisit que ens porta a les nits del Jamboree: Algú que toca Loverman.

«Concentrat i tranquil està bufant
un raig d’aire calent dins del metall.
El so del saxo ve des d’un ahir
de fum de fàbriques, quan la sirena
del primer torn sonava abans de l’alba.
Recorda el primer Loverman al Jamboree.
Per ell torna a tocar-lo
i pels que vam ser joves a la Rambla..

«Aquest arquitecte poeta —o potser poeta arquitecte, com vulgueu— està tan enamorat de la paraula escrita com de la paraula dita», justifica la presència del poema Miquel Pujadó, per a citar alguna de les signatures d’aquesta magnífica revista, entre les quals descobrim la de Jaume Comellas, incògnit inspirador de la publicació, dirigint-se a l’Excm. Sr. Alcalde de qualsevol població anònima de Catalunya, en l’avinentesa d’un balanç insatisfactori sobre activitat cultural. Només per a fer un tast d’una publicació que ofereix una gran varietat d’alternatives per a una bona lectura i per a estar ben informat de l’actualitat musical a casa nostra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa