Tornaveu
Gegants i Grallers per a la convivència i la reinserció

Són una parella de gegants, un jove aixecant pesos i la seva xicota, amb un llapis a la mà. Res no indica que els seus creadors no són experts o membres d’una colla gegantera de casa nostra. Són els Geganters i Grallers del Centre Penitenciari Lledoners, una nova colla integrada per interns del mòdul sis d’aquesta presó, que participen en un projecte de cultura popular i tradicional catalana. L’experiència arrenca d’una jornada lúdica organitzada pel centre penitenciari ubicat a Sant Joan de Vilatorrada, en què hi van participar una colla representativa de cada àmbit del folklore català. Hi va participar una colla de bastoners, de castellers, gitanes, geganters, etc.

Las resposta dels interns va ser excel·lent, i a partir d’aleshores la direcció del centre va proposar a la Colla de Geganters i Grallers de La Llacuna (Anoia) de tirar endavant un projecte més ambiciós. Gairebé dos anys després, el procés de formació ha culminat amb la presentació oficial dels dos gegants de Lledoners, dissenyats pels propis reclusos, que no han oblidat detalls com els tatuatges. El responsable del taller, Àlvar Ymbernon, exprofessor del centre penitenciari, ha estat l’encarregat d’explicar als presos tot el procés de construcció dels gegants i els ha acompanyat durant el temps de fabricació. Els dos gegants tenen els seus propis portadors i un grup instrumental format per tres grallers i un timbal, que han rebut el mestratge de la colla gegantera de La Llacuna.

El seu president, Ramon Pijuan, explica que ha estat “una experiència enriquidora tant per als interns com per a nosaltres. Tots hem après coses noves, i ells han valorat molt el fet de poder distraure’s i a la vegada conèixer més a fons la nostra cultura, per a alguns dels quals era totalment desconeguda”. L’experiència és a punt de concloure amb una posada de llarg al carrer: “Cada dissabte durant molt de temps ens dirigíem al Centre Penitenciari per seguir la formació, que inclou també la gralla i el timbal. Ara podem dir que la colla està consolidada, amb tres grallers, un timbaler i sis portadors de gegants. I queda el més important, que la colla faci la seva primera actuació al carrer”, comenta en Ramon. I de fet, serà aviat. La primera actuació serà precisament a Llacuna, el 30 de juny, i també hi ha programades sortides a Sant Joan de Vilatorrada i a Masquefa.

Amb tot, el camí no s’acaba aquí. Un dels objectius de la iniciativa que va arrencar el 2010 serà convertir el taller en un centre productor de diferents elements folklòrics, com capgrossos, gegants o dracs, i oferir-los a diferents colles d’arreu. I d’altres presons ja han pres nota de l’experiència: “sabem que la presó de Brians s’ha interessat molt pel projecte, i estem convençuts que altres centres penitenciaris s’hi sumaran, perquè els resultats no podrien haver estat més positius per a la reinserció i la convivència dels interns”, rebla Pijuan.

Lledoners, però, ja ha viscut altres experiències d’inclusió social a través de la cultura. El novembre de 2011, la Fira Mediterrània de Manresa i aquest centre penitenciari van coordinar un taller de circ, en el marc d’un projecte de proximitat que pretén fer reflexionar sobre la necessitat d’integrar els presos en la vida social abans de la seva sortida. L’objectiu era treballar diferents tècniques de circ i oferir als interns participants una eina fonamental per al creixement personal i la integració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa