Tornaveu
Frontissa i els Plecs d’Història Local de la CCPEC

Frontissa, publicació semestral de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, planteja a l’editorial de la darrera edició que un dels objectius fundacionals de la CCEPC era organitzar un sistema de distribució de les publicacions dels centres i els instituts d’estudis, per a resoldre “l’etern problema de la invisibilitat de les publicacions que edita aquesta extensa xarxa.

Un objectiu que per la seva complexitat requereix la suma de la voluntat dels centres a participa-hi –diu el text editorial. L’etern problema s’ha anat reduint, s’han posat eines informatives que contribueixen a facilitar-ne el coneixement. A l’aparador que des de l’any 1986 és Plecs d’Història Local s’han anat afegint les revistes de la CCEPC Frontissa, el butlletí electrònic Infocentres i l’IRM, també una pàgina de novetats de la Xarxa Vives d’Universitats. Tot plegat ha posat a l’abast les publicacions dels centres d’estudis, més de 400 títols. A part s’ha signat un conveni amb la distribuïdora Arc de Berà i, a través d’ella, es podran formalitzar les compres del fons de la CCEPC a la Llibreria Ona.

L’edició de Frontissa que comentem també inclou interessants articles sobre les plegadores d’olives de la Sènia (Eva Garcia i Lleixà, Centre d’Estudis Seniencs), el Centre d’Estudis Canetencs (Xavier Garcia i Gibert) i reportatges de divulgació sobre el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, el Congrés de Centres d’Estudis, Universitats i Administracions celebrat el passat novembre a Lleida, els projectes de l’Institut Ramon Muntaner, l’Arxiu Històric de Maó, així com la crònica i presentació de diversos llibres, entre ells Pantocràtor de Ripoll: Portada romànica del Monestir de Santa Maria.

En el capítol de les opinions, la professora Montserrat Duch i Plana, membre del Consell de Govern del Memorial Democràtic, tot agraint la tasca de CCEPC, escriu que “la memòria històrica és un concepte làbil ja que constitueix un relat sobre el passat que es construeix en el present en funció de distints i canviants interessos i finalitats, d’aquí que és parcial per necessitat” i Miquel Sitjar i Serra, director del Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Girona, que fou president del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, manifesta que “no hi ha cultura nacional sense el territori. La cultura nacional –i en la recerca això encara és més clar- és la suma de totes les cultures locals i territorials”. Trobareu la resta del sumari entrant a Plecs d’Història Local de la CCEPC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa