Tornaveu
Firentitats, cruïlla de la societat civil de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Punt de trobada de diverses cultures, del moviment veïnal i de l’associacionisme esportiu, Firentitats és un termòmetre del bon estat de salut del teixit associatiu de barris amb una tradició històrica molt marcada en aquest sentit. La mostra d’entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta que el dissabte 16 de maig omplirà els carrers de Sants i Creu Coberta d’activitats i paradetes de 160 associacions de tota mena, «és la prova de com cada entitat treballa de manera independent, però se socialitzen molts processos i s’aprofiten experiències per enriquir projectes i enfortir el teixit social», explica en Joan Manuel Parisi, gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. De fet, en aquests tres barris hi ha més de 300 entitats que formen part de la Federació Secretariat, i per tant a Firentitats s’hi podran trobar «prop del 50% de les entitats, que participen a la fira, amb el doble objectiu de conèixer-se entre elles i de mostrar a la ciutadania la tasca que fan», afegeix Parisi.

I és que sorprèn el gran nombre d’entitats i la seva diversitat, també per als qui militen en el món associatiu d’aquests barris. El gerent del Secretariat d’Entitats pensa que el conjunt d’iniciatives i actes culturals a favor de la defensa i promoció de la cultura catalana que es van dur a terme entre 1975 i 1977, en el marc de l’anomenat Congrés de Cultura Catalana «explica en bona mesura aquesta riquesa gairebé única».

A Firentitats es produeix una oferta cultural i d’oci que porta al carrer des d’activitats esportives fins a degustacions de plats de cultures diverses, representacions de cultura popular catalana i carpes d’entitats que fan arribar el seu projecte cultural, veïnal, social o esportiu als seus conciutadans. «L’ambient és irrepetible, és una gran festa de l’associacionisme però també un punt de trobada dels veïns, que en un sol dia poden descobrir tot allò que es fa al seu barri i que sovint desconeix», rebla Joan Manuel Parisi. A Firentitats no hi participa de forma directa Can Vies, que en els darrers mesos ha estat protagonista al barri de Sants, però com explica el gerent de la Secretaria d’Entitats, «sí que hi seran presents col·lectius de suport a Can Vies, grups que els aixopluguen, sobretot entitats de caràcter veïnal».

Firentitats és un projecte que s’organitza «de manera conjunta i integrada entre el districte de Sants-Montjuïc i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta», que forma part del projecte Cotxeres-Casinet, amb la mateixa gestió. És una mostra més que la col·laboració entre entitats de la societat civil i les administracions també pot funcionar.

Aquesta edició de Firentitats serà més especial, perquè «el festival Barnasants, que enguany celebra vint anys, ha fet un regal a Sants, les sis hores de cançó de Sants, que portarà al carrer diversos cantautors del país de primera línia entre les 19h i les 01h», afegeix Joan Manuel Parisi. I també coincidirà amb la 5a Festa intercultural amb les entitats de la Taula intercultural, que proposaran activitats de tot tipus: dansa, poesia, tallers, jocs, artesania, conta-contes, cuines d’arreu, etc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa