Tornaveu
FESCAT: Aprenentatge i festa a la gran cita de la cultura popular

La reflexió, l’estudi i l’aprofundiment de les arrels de la festa com un element de socialització i cohesió han de permetre repensar i dinamitzar la nostra cultura popular catalana, així com la seva difusió més enllà de les activitats pròpies que en el seu marc es desenvolupen. Aquest és l’objectiu de l’Escola de la Festa, que enguany se celebra del 15 al 21 de juliol a Llívia. S’hi podran fer cursos de música, artesania, dansa i ball, festa i socialització, jocs i altres exercicis i teatre i recitació. Aquesta escola vindrà precedida pel Dansàneu, d’Esterri d’Àneu, entre el 8 i el 14 de juliol, que ja s’ha consolidat com un centre d’avantguarda i experimentació de la dansa i la música popular. A banda d’aquests cursos i tallers es duran també a terme un conjunt d’activitats complementàries: actuacions, presentacions, xerrades, taules rodones i d’altres. Teoria i pràctica, doncs, queden unides pel caràcter lúdic d’una nova edició de les dues escoles d’estiu Festcat.

La veu i el gest en la cultura popular i tradicional’
Sota aquest títol, Dansàneu debatrà en diversos cursos i tallers sobre els conceptes de popular i tradicional, que s’associen a aspectes de caràcter antropològic, com el folklore i la tradició oral, però que no es poden entendre sense tenir en compte les capacitats individuals i col·lectives que cada societat desenvolupa en el marc d’una cultura i un bagatge concrets. En aquest sentit, veu i gest poden significar arrelament, especificitat d’un territori i característica d’un determinat tipus de cançó o de ball. D’altra banda, la 15a Escola de la Festa es consolida com un espai de discussió amable i també d’intercanvi d’opinions i vivències. És, de fet, com expliquen els seus impulsors, una creació humana que fonamenta, des de l’antiguitat, les relacions entre les persones que conviuen en una societat. La Festa és també bàsica i essencial per a la transmissió de la cultura i els vincles socials, i és per això que l’edició d’enguany girarà entorn de la festa i la socialització.

Les dues escoles, amb més de vint d’anys d’existència, passen a quedar integrades dins el Campus de Cultura Popular de Catalunya, una novetat que ha tirat endavant la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de donar visibilitat i suport a les altres escoles d’estiu de cultura popular d’arreu del territori i potenciar-ne la tasca. El Campus és un programa que destina recursos i fa la màxima difusió possible de tots els cursos que es fan durant els mesos d’estiu a Catalunya, en què hi tenencabuda tota mena de cursos amb el denominador comú de la cultura popular: dansa, música, teatre de carrer, arquitectura, jocs, literatura oral i moltes altres disciplines que generen continguts pedagògics, aporten millores en l’organització i faciliten l’intercanvi d’experiències i coneixements entre els seus practicants. Festcat està organitzat per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i per Fundació Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional, Mediterrània. El període d’inscripció finalitza el 30 de juny.

Enllaç al programa complet del Festcat 2012

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa