Tornaveu
Fes ta festa, patrimoni radiofònic de la cultura popular
Quan, fa vint-i-tres anys, el setembre de 1989, l’emissora pública Ràdio 4 obria una gran finestra al món de la cultura popular, més enllà de l’històric espai de sardanes, l’equip dirigit per Jesús Ventura iniciava aleshores un camí llarg, i gairebé mai fàcil, per aconseguir la visibilitat pública de la cultura popular en el sentit més ampli del terme. Calia trencar amb molts tòpics, i aconseguir fer arribar aquests continguts a tota la població. Aquell 1989, un equip de persones, entre les quals els ja desapareguts Lluís Pruneda i M. Matilde Almendros, juntament amb Jordi Mauri i Jordi Font, així com un nodrit grup de col·laboradors, començaven a dibuixar amb el programa d’una hora de durada Fes ta Festa allò que avui és un gran patrimoni radiofònic de la cultura del nostre país, una radiografia a fons de com han evolucionat les expressions culturals, les entitats, la manera de viure els esdeveniments culturals i la incorporació de nous conceptes dins el núvol de cultura popular.

Avui, el programa s’ha adaptat als nous formats, i després que la col·laboració amb Ràdio 4, que va durar dues dècades, s’acabés, el Fes ta Festa va fer el salt tecnològic a Internet. “Amb Internet se’ns obre un ampli ventall informatiu, i podem oferir molts més continguts que amb les ones. Hem avançat molt en aquest sentit, les informacions són més potents i completes, però sobretot, ens ha permès crear un arxiu on tothom pot recuperar els continguts de fa anys, i de forma gratuïta. Tot un patrimoni radiofònic que també queda a disposició de les ràdios locals que en vulguin fer difusió”, explica el director del projecte, en Jesús Ventura. De fet, ja hi ha algunes emissores locals que emeten el programa per ones, i l’equip de Fes ta Festa confia que a partir del gener, noves emissores se sumaran i emetran el programa, íntegrament o per càpsules temàtiques.

I és que un passeig pel web del programa, des d’on es pot sentir l’emissió en directe i tafanejar tot l’arxiu radiofònic (http://festafesta.net/), ens permet descobrir que els impulsors del projecte han anat actualitzant el concepte de cultura popular, on, com explica en Jesús, “hi incorporem des de la cuina fins als pessebres, passant per la història de les baldufes o la nova Cançó”. Cada secció té vida pròpia, amb uns col·laboradors que, desinteressadament, cada setmana aporten anàlisi i nous coneixements sobre les matèries. Al seu web hi trobareu seccions com La Columna, el Pessebre és un món, Crònica Castellera, Històries de Gegants, Contes i Mentides o Espais de la Cobla, entre d’altres.

Fes ta Festa és molt més que un programa de ràdio a Internet. És, probablement, l’espai de cultura popular radiofònic amb més solera i més rigor informatiu, on el concepte de cultura popular i tradicional és generosament ampli, perquè, com diu Jesús Ventura, “la nostra cultura s’eixampla dia a dia, i allò que fa uns anys no consideràvem que formava part d’aquest àmbit, ara està plenament integrat, i així ho hem de transmetre els qui ens dediquem a donar difusió de la nostra cultura”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa