Tornaveu
Es transforma l’Institut d’Estudis Aranesi en acadèmia de la llengua

Creat el 2002 pel Conselh Generau d’Aran, com a organisme per promoure el coneixement i l’estudi del territori aranès, el 2008 li va ser conferida autoritat lingüística. En un acte del passat divendres 10 de juliol s’ha presentat com a acadèmia de llengua.

L’acte ha comptat amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, juntament amb el Síndic del Conselh Generau d’Aran, Carlos Barrera, i el president de l’Institut d’Estudis Aranesi (IEA), Jusèp Loïs Sans. Aquest reconeixement com a acadèmia se suma a l’exercici com a autoritat lingüística que des del 2008 ostentava. Mascarell a l’acte ha reconegut que l’aposta del Govern català per a la defensa de l’aranès “és molt sòlida”, tal com ho demostra la “posada en marxa de l’Institut”.

Així, s’ha posat fi a tot un procés d’adequació que ha permès la transformació en acadèmia i que ha comptat amb el treball de la Direcció de General de Política Lingüística, la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques i el Conselh Generau d’Aran. Un procés que va acabar el novembre de l’any passat amb la inscripció al Registre d’Acadèmies de la Generalitat. En aquest procés han pres part els membres de la secció lingüística de l’anterior Institut d’Estudis Aranesi i 6 persones de reconegut prestigi relacionades amb la llengua occitana, que van ser designades al si del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès (22 de maig de 2014), organismes bilateral Generalitat- Conselh Genrau d’Aran, en què pren part la Direcció General de Política Lingüística.

Aquesta transformació en acadèmia implica alguns canvis: les funcions d’exercir com a autoritat lingüística sobre la modalitat aranesa en tot l’àmbit territorial de Catalunya; així com establir un nou mandat de col·laboració amb entitats acadèmiques, de recerca, o culturals reconegudes per les institucions públiques de l’espai occità.

L’acte de presentació, celebrat a l’església de Santa Maria d’Arties ha permès també retre homenatge al lingüista Pèire Bec, amb la presència de la seva vídua, Eliane Gauzit, Joan Salles-Lostau, acadèmic de l’IEA i inspector del Ministeri d’Educació de França.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa