Tornaveu
Entre la religió i l’espectacle visual

Les processons de Setmana Santa són una manifestació religiosa molt arrelada, que continua vigent en moltes poblacions catalanes. Una de les més antigues i emotives és la processó del Silenci de Badalona, i una de les més singulars, la Dansa Macabra de Verges. En alguns casos, com el de l’Hospitalet de Llobregat, la processó és laica. Des de fa trenta-vuit anys, la Confraria 15+1 exhibeix sis processons conegudes arreu del país per aquesta laïcitat. En aquesta secció històrica, però, recollim una processó datada entre el 1927 i el 1936 fotografiada per Salvador Oliveras Masip, que va retratar la ciutat de L’Hospitalet i els seus ciutadans, sobretot durant la primera meitat del segle XX.

La imatge correspon a una processó al carrer Laureà Miró, (actual carrer Major), quan encara no existia la plaça de l’Ajuntament, amb els balcons engalanats. Es veu l’encapçalament de la processó, amb el pendó dut per tres homes i al seu darrere es pot veure part d’un tàlem. A la banda esquerra de la imatge, homes mudats per a l’ocasió duent un ciri a la mà i, a la banda dreta es veu l’edifici de l’antiga Botiga Nova i part de la façana de l’Ajuntament. Les processons en aquesta ciutat arrossegaven grans multituds. Poques eren les persones que no hi assistien. I eren el reflex de la gran influència que exercia l’església en la vida dels seus parroquians.

L’Arxiu Municipal de l’Hospitalet de Llobregat custodia més de 120.000 fotografies, com a documents d’interès històric i cultural, impreses en diferents suports: paper, plàstic, vidre, etc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferran Sugranyes a febrer 02, 2014 | 23:11
    Ferran Sugranyes febrer 02, 2014 | 23:11
    Balcons engalanats amb domassos, homes amb un ciri a la mà, una professó amb llum de dia, un tàlem al fons, que de ben segur cobreix la custòdia amb el cos de Crist... Estem davant d'una professó del Corpus a l'Hospitalet, segurament. Salutacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa