L’any 1918, amb motiu de la celebració de l’arribada del tren elèctric, l’ajuntament de Rubí va decidir llogar uns gegants i nans perquè voltessin per la població durant la festa. Eren les primeres notícies que es tenien de l’interès de la ciutat per aquesta expressió cultural, si bé no hi ha proves que finalment passegessin pels carrers. Tal com s’explica al blog Entre la cultura popular tradicional catalana de Rubí, no és fins als anys cinquanta que els capgrossos apareixen als programes oficials de la Festa Major, llogats pel consistori. Els primers capgrossos pròpiament Rubinencs daten del 1956, quan l’ajuntament decidí comprar dos capgrossos al taller Ingenio de Barcelona.

“No sabem quan temps perdurà aquesta parella, ni si es van adquirir de nous, però en els programes oficials de Festa Major dels anys 1957 al 1977, es comenta la seva participació en els actes festius”, s’explica al blog, que detalla que en un document de 1973 es confirma l’existència de capgrossos a Rubí:

“Comunicar al ayuntamiento de Manresa que pueden trasladarse a Manresa el 24 de febrero la pareja de gigantes de esta localidad, considerándose como normal la primera solución apuntada en su escrito del día 13, es decir, el pago de los gastos del traslado y gratificación a los giganteros. De conformidad con la petición aludida no se trasladaran los cabezudos”.

Poc abans de la celebració de la primera festa major en democràcia, el 1979, s’adquirien deu capgrossos: la Guapa, el Drac, la Negra, el Rajà, el Sol, el Català, el Turc, el Nunci, la Vella i el Capellà.

Trobareu més informació, fent clic aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa