Tornaveu
Els elements festius més emblemàtics de Barcelona

Per primera vegada es reuneixen els elements festius més emblemàtics de Barcelona en un llibre il·lustrat. Seguici popular, Toc d’inici i altres elements singulars de les festes de la ciutat serà presentat dimecres 25 d’octubre (19:30) a la Sala d’Actes de La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, núm. 2). Es tracta del segon volum de la col·lecció Grups festius de Barcelona, coeditada per l’Institut de Cultura de Barcelona i El Cep i la Nansa Edicions.

La presentació anirà a càrrec de Xavier Cordomí i JuanolO, escriptor i il·lustrador respectivament del llibre. Preguntat per l’anhel que motiva la col·lecció, Cordomí explica: “Hem volgut divulgar les figures a un públic general. Per això hi presentem informació bàsica, però també aquells aspectes més originals i desconeguts”. El director de La Casa dels Entremesos destaca que el llibre exposa 36 grups que tenen el conjunt de la ciutat (no pas un barri específic) com a àmbit de referència.

Encapçalant l’obra, s’exposen les figures que conformen el seguici popular de Barcelona, constituït l’any 1993: els gegants de la ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, i els capgrossos macers. Les primeres referències documentals conegudes totes elles, que es comprenen entre 1424 (quan tenim la primera constància del lleó, el drac, la víbria o els cavallets) i 1599 (aparició de la tarasca), justifiquen la seva presència en les tres grans celebracions del calendari festiu barceloní: Festes de Santa Eulàlia, Corpus Christi i Festes de la Mercè.

Tal com el mateix títol revela, el recopilatori reunit en aquesta obra és molt més extens. També inclou grups que, sense formar part del seguici popular, sí s’inclouen en el Protocol Festiu de Barcelona. “Entre aquests —destaca Cordomí— s’han distingit aquelles que formen part del Toc d’Inici de les Festes de la Mercè respecte de les que participen d’altres celebracions”. Finalment, el llibre s’atura en aquelles expressions que, malgrat no formar part de l’esmentat Protocol Festiu, tenen una forta incidència en la vida festiva dels barcelonins.

Dins la col·lecció Grups festius de Barcelona, prèviament s’ha publicat el llibre ‘Colles de diables de Barcelona’. El tercer volum de la sèrie, que es presentarà presumiblement durant l’hivern del 2018, pivotarà entorn el bestiari festiu. Tancarà la col·lecció els volums sobre gegants i capgrossos, i balls populars de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa