Un torneig de jocs tradicionals –com les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes i el pal ensabonat– pot aconseguir mobilitzar centenars de joves. Jocs de tota la vida que semblaven haver caigut en l’oblit, vençuts pels videojocs i els mòbils, i que la Festa de Sant Pere de Reus va recuperar ara fa cinc anys per tal de tornar a posar en valor el patrimoni lúdic i festiu d’aquesta ciutat. Són els Cóssos de Reus, un dels actes més característics i populars durant el segle XIX, que, com moltes altres tradicions es va anar perdent. S’hi impliquen tant la canalla com els pares i els joves, organitzats en equips que representen diverses entitats de la ciutat i també provinents d’altres indrets.
En l’edició 2014 dels Cóssos, els guanyadors han estat els Nanos de Reus, que s’han enfrontat als Xiquets de Reus, l’Àliga i el ball de Cavallets, els Campaners, el Basilisc, el Ball de Dames i Vells, el Bou, el Ball de Gitanes, el Ball de Diables i la Cabra, el Drac, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Pastorets i le Boeuf de Mèze, aquests últims provinents de la ciutat francesa de Mèze. En la competició de 2013, el guanyador va ser el Ball de Gitanes, el 2012, l’Àliga, el 2011, el Basilisc, i el 2010 la victòria va ser per als Xiquets de Reus.
En l’àmbit festiu es parla de cóssos com a corregudes, curses, principalment les d’homes a peu, de velocitat, però també les d’animals –rucs, matxos o cavalls– o aquelles en les quals les persones han de combinar velocitat amb habilitat, com ara curses amb un cànter al cap, de sacs, etc. A Reus, els cóssos havien format part del programa habitual de les solemnitats festives, de Sant Pere i de moltes festes de barri. Antoni de Bofarull, a Costums que’s perden y recorts que fugen, publicat el 1880, en fa una extensa descripció: «És doncs lo cós de Reus ni més ni menos que un certàmen d’agilitat, com que designant un llarch curs, los que en aquell volen péndrer part, acuden al punt de ahont se parteix, punt ahont se guardan reunits, y alguns ostentantse en perxas, tots los premis, generalment segons costum, una badella, un moltó, un parell de pollastres o gallinas, una coca, y finalment… unas sebas! …junt ab las que, a vegadas, hi va l’accéssit de un porró de vi».