Tornaveu
El viatge del català a Són bojos, aquests catalans!?

Es pot viure en català a Catalunya, Andorra, la Franja i la Catalunya Nord? “Només a estones”. Qui respon, amb coneixement de causa, és l’Alina Moser, una jove alemanya que fa només dos anys que viu a Catalunya, que parla un català excel·lent però no entén el castellà. És la protagonista del documental Són bojos, aquests catalans!?, un treball de la productora Zeba Produccions que ofereix un recorregut per aquests territoris, que constata que, malauradament, no sempre és possible viure plenament en català.

El documental mira de donar explicacions a per què el català, la novena llengua més parlada de la Unió Europea i una de les 100 llengües més parlades del món, no té la protecció que tenen altres llengües comparables en nombre de parlants en països democràtics. Per què el seu ús no està normalitzat? Per què es donen com a normals comportaments que no ho són? Per què sovint s’abandona la llengua? Com són els usos reals del català? Quines dificultats hi trobem?

Durant aquest viatge en una furgoneta blava, l’Alina es troba en diverses situacions de la vida quotidiana que haurà d’afrontar amb certes dificultats, i s’entrevista amb Eugeni Sallent, director de Televisió de Catalunya; Maria Bargalló, vicerectora de la Universitat Rovira i Virgili, i l’escriptor Matthew Tree, entre d’altres.

El documental parteix d’una idea del lingüista David Valls i s’ha finançat per mitjà d’una campanya de micromecenatge, amb el suport de la Plataforma per la Llengua, i Tallers per la Llengua, i la col·laboració del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC).

Els impulsors del projecte volen repetir el projecte al País Valencià i a les Illes, territoris on temen trobar-se una situació més complicada que la del Principat. Si voleu comprar el DVD, podeu fer-ho a través del correu electrònic.

Tràiler de Són bojos, aquests catalans!?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa