Tornaveu
El repte, encara vigent, d’educar en llibertat

La revista Espai de llibertat, que edita la Fundació Ferrer i Guàrdia, arriba al número 66 coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari d’aquesta entitat, fundada amb l’objectiu de formar en la reflexió i agitació política des de l’àmbit de l’esquerra. En aquest número es presenta un dossier sobre com educar en llibertat, amb articles sobre els vint anys de l’escola lliure, una retrospectiva del sistema educatiu a Catalunya, una reflexió de Chiqui Subirana sobre l’educació en la infància, l’adolescència i la joventut, i un article sobre el dret a equivocar-se i la necessitat d’inculcar a la societat que l’error no és el fracàs.

En l’editorial d’Espai de Llibertat es remarca, precisament, que “l’aprenentatge per ell mateix no garanteix la felicitat, ni evita el sotmetiment per part de qualsevol tipus de relació de poder, però permet accedir amb plenitud a l’exercici de la consciència lliure, a l’autoconeixement i a la crítica de la realitat social”. I es recorda que “continua essent més vàlid que mai l’impuls que ens va portar, ara fa vint-i-cinc anys, a muntar una entitat que, després del desert per al pensament crític del que veníem aleshores, i del que havíem maldat per desfer-nos, volgués representar l’opció del lliurepensament. Tot plegat ens remet al risc de la llibertat, sense reserves mentals ni restriccions autoritàries, a la construcció d’un pont que permet retrobar-nos amb allò que s’oblidava o es negava des de la Catalunya oficial”.

En aquest número 66 també s’ofereix una entrevista amb el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, en què assegura que l’única alternativa que existeix per sortir de la greu situació econòmica és el moviment cooperativista. Giner també adverteix la seva preocupació pel futur del català “degut a l’erosió constant” que es practica des de diferents institucions, com el govern de l’Aragó o l’executiu espanyol.

Finalment, hi podem llegir un article sobre el premi Nobel José Saramago i també una ressenya sobre l’escriptor de Mequinensa Jesús Montcada, mort el 2005.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa