Tornaveu
El projecte Àer, de Laia Santanach, guanya el Premi Delfí Colomé

Com s’explica en l’argumentari del guardó, Àer reflexiona sobre l’origen i l’execució del contrapàs, d’origen religiós, de caràcter solemne i executat originalment únicament per homes, i “planteja la religió amb la creença o confiança de la unitat de grup, des del desig a quelcom tangible, com la voluntat pren un paper protagonista pel treball persistent per aconseguir alguna cosa”. I d’acord amb aquest plantejament, es construeix una obra amb caràcter solemne, on el gènere perd importància per a ser ballat per homes i dones.

El Jurat del guardó ha destacat del projecte guanyador el treball que proposa a partir del contrapàs i la proposta artística de repensar la jerarquia com a ostentació del poder en aquesta dansa i una mirada en clau de gènere. Els finalistes han estat el projecte NU(e)S de l’Esbart Maragall – Casal Catòlic de Sant Andreu i el projecte SOCARREL de Roberto Olivan de la Iglesia. Hi ha, però, una menció especial a un projecte ja estrenat, però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé. Es tracta de Sa mateixa de Lali Ayguadé i Joana Gomila.

Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Mercat de les Flors. El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del Festival Ésdansa 2019. Abans de la seva presentació pública, realitzarà tallers del treball als festivals Sismògraf i Dansàneu; serà contractat a la Fira Mediterrània 2019 i s’estudiarà la possibilitat de ser-ho en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya i al Mercat de les Flors.

Qui fou Delfí Colomé? En molts escrits de la seva vida se l’anomena Home del Renaixement. Expert en coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa