Tornaveu
El Priorat, candidat a Patrimoni Mundial de la UNESCO

Nou pas endavant de la candidatura ‘Prioritat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’. Reunit a Santo Domingo de la Calzada (La Rioja) entre el 4 i 6 d’octubre, el Consejo del Patrimonio Histórico va donar llum verda a la presentació del projecte a la llista de candidats del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Entre els elements que han decantat l’admissió a tràmit de la candidatura, que es presentarà en la categoria “Paisatge Cultural”, el CPH va valorar l’especial relació espiritual entre la població i el paisatge que aquesta habita i construeix.

La decisió presa apropa el reconeixement internacional del paisatge prioratí, però no el garanteix. Per aconseguir-lo, la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat, constituïda el 17 d’octubre, vol aixoplugar sota un mateix paraigües totes les institucions i entitats que vetllen per la preservació activa del territori. D’aquesta manera, es desitja demostrar que el Priorat té previst un projecte de gestió integral del territori, i que aquest contempla la participació dels principals agents necessaris en la preservació del paisatge (administració, agricultors, sector turístic, àmbit acadèmic, etcètera)

Segons apunta l’associació Prioritat, entitat que ha encapçalat la candidatura des del seu naixement, la comissió “aprovarà elements per a la fixació de prioritats, aprovarà recomanacions d’actuació adreçades a agents públics i privats amb competències en la matèria, garantirà i promourà fórmules de participació, i farà el seguiment de la Carta del Paisatge del Prioritat, la Carta Europea del Turisme Sostenible i el Pla de gestió del paisatge que implica la candidatura a la UNESCO”.

A principis de 2018, representants del Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO començaran a visitar el Priorat per avaluar la solidesa de la candidatura. Si els seus dictàmens són positius, ‘Prioritat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” podria ser declarada Patrimoni Mundial l’any 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa