Tornaveu
El Pla de Gestió del Paisatge Cultural del Priorat, en marxa

Aconseguir que un territori sigui inscrit en la Llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco en la categoria “paisatges culturals” no és una tasca senzilla. Més enllà dels tràmits legals, convé demostrar la forta interconnexió entre el territori candidat i els valors culturals de la gent que hi habita. Obliga a desempallegar-se d’una visió tradicional i maniquea del nostre entorn, predominant fins als anys 80, segons la qual l’àmbit cultural i el natural responien a esferes diferents.

Segons els rigorosos requisits exigits per la Unesco, la catalogació del “paisatges culturals” no és suficient per garantir l’èxit de les candidatures. És necessari demostrar que la inventariació d’aquest territori no suposarà la seva fossilització. A diferència del patrimoni material, rígid i inalterable, la preservació del patrimoni cultural immaterial implica una dedicació contínua i activa. Conseqüentment, oferir garanties que les candidatures a Patrimoni Mundial de la Humanitat no acabaran la seva feina amb l’assoliment del reconeixement és un element clau per assolir-lo.

La Comissió del Pla de Gestió de la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana s’ha constituït amb un doble objectiu. Per una banda, concretar quines mesures de protecció s’executaran per garantir la pervivència dels valors atribuïts al paisatge prioratí. Per l’altra, definir quin organisme, i sota quina forma jurídica, es responsabilitzarà de vetllar pel compliment d’aquestes mesures.

Les conclusions extretes per la Comissió – formada pels departaments de Cultura, Agricultura, Governació i Territori de la Generalitat de Catalunya, l’Observatori del Paisatge, l’associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat – hauran de resumir-se en un document marc. El Pla de Gestió haurà de recollir tota la protecció legal del paisatge prioratí (Carta del Paisatge del Priorat, Pla Estratègic de Desenvolupament Comarcal, Carta Europea de Turisme Sostenible), exposar quina metodologia seguirà el model de preservació per maximitzar l’eficiència, transparència i participació dels agents implicats, i visualitzar l’experiència de la societat prioritat en la preservació del seu patrimoni paisatgístic.

El Pla de Gestió incorporarà els elements d’anàlisi sorgits en les sessions preparatòries mantingudes amb tots els sectors de la comarca. Des de la candidatura prioratina, s’estima que el dossier de la candidatura i el document del Pla de Gestió estaran enllestits aquesta primavera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa