Tornaveu
El pessebre vivent de la Torre del Suro, premi Ciutat de Barcelona

Format íntegrament per persones amb discapacitats intel·lectuals, ideat precisament per fomentar la seva participació en la vida veïnal i millorar-ne l’autonomia, el pessebre vivent de la Torre del Suro, orquestrat pel Taller Escola Sant Camil, és una prova irrefutable del poder de l’associacionisme cultural com a eina d’adaptació social. Aquest pessebre, que es fa al jardí de la casa modernista de la Torre del Suro té una particularitat: gairebé els seus membres són persones amb discapacitat intel·lectual. I és justament aquesta tasca del taller la que ha volgut guardonar l’Ajuntament de Barcelona, que ha atorgat a aquest projecte integrador el Premi Ciutat de Barcelona 2016 en la categoria de cultura popular i tradicional.

El jurat n’ha valorat especialment el salt qualitatiu que ha fet enguany en “l’excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte”. També s’ha valorat especialment l’obertura a tota la ciutat d’un projecte arrelat al barri del Guinardó i realitzat majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual. Segons el veredicte del jurat, “es tracta d’un molt bon exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.

El Taller Escola Sant Camil és un centre ocupacional, ubicat al barri del Guinardó de Barcelona, que dóna atenció a persones amb discapacitat intel·lectual des del 1962. El seu objectiu és facilitar la màxima integració sociolaboral dels seus usuaris, amb programes de teràpia ocupacional de caràcter individual que tenen en compte les possibilitats reals de la persona. D’altra banda, el centre treballa per promoure la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, sensibilitzant a la ciutadania dels problemes i de les possibilitats d’aquest col·lectiu. Actualment atén 74 persones mitjançant el Servei de Teràpia Ocupacional i el Servei d’Orientació i Inserció.

El jurat també ha fet una menció especial a la realització del Som Cultura Popular, Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona, pel que ha representat d’esforç comú i implicació d’institucions i entitats, col·lectius, professionals i voluntariat de la cultura popular i tradicional. La cerimònia de lliurament dels premis es farà el dijous 16 de febrer a les 18.00 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa