Tornaveu
El Museu Etnològic de Barcelona rep el Premi Joan Amades

El Museu Etnològic de Barcelona ha estat guardonat enguany amb el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional que atorga l’Associació Cultural Joan Amades.

El premi serà lliurat el diumenge, 29 de gener, a les 12:00h, en un acte que se celebrarà a les instal·lacions del Museu, al passeig de Santa Madrona, i que inclourà una visita guiada al recinte i a la nova exposició Barcelones, a més d’una glosa del museu a càrrec de la doctora en antropologia i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Verena Stolcke.

Aquest guardó va néixer per tal de reconéixer la tasca i l’activisme desenvolupat per persones o organismes diversos en favor de la cultura popular i tradicional catalana. És un premi a l’estudi, promoció i dinamització de la cultura popular amb caràcter honorífic, ja que no té dotació econòmica, tot i que inclou tant una peça commemorativa realitzada de manera artesanal com el document de l’Associació que acredita la concessió del premi.

En l’última edició, el guardó reconeix el paper en el món de la cultura tradicional d’un museu que va ser reobert l’any 2015 després d’una reforma en profunditat que va durar quatre anys. El Museu Etnològic ha demostrat ser una eina imprescindible per a la preservació i manteniment de la cultura popular. La institució, a més, té una relació directa amb la figura de Joan Amades, ja que té com antecedent la secció d’etnografia que l’etnòleg i folklorista català, juntament amb l’etnòleg Ramon Violant i Simorra, van crear al Museu d’Indústries i Arts Populars (MIAP).

El MIAP havia nascut el 1942 i, juntament amb el Museu Etnològic i Colonial creat el 1949, va ser la llavor de l’actual Museu Etnològic, que va néixer com a tal el 1962, tot i que no es va unificar en un sol edifici a Montjuïc (el que ocupa actualment) fins el 1973. Des d’aleshores, el Museu s’ha esforçat a promoure activitats i mostres que ajuden a reflexionar, des del present, sobre el passat comú.

Concedeix el guardó una associació cultural que va ser creada el 1995 a instàncies de Consol Mallofré, que va ser cunyada de l’etnòleg i folklorista, per tal de publicar els materials inèdits de Joan Amades.

Avui, l’associació promou tot d’iniciatives per tal de difondre i protegir l’obra d’Amades, col·laborant en estudis o en accions divulgatives relacionades amb qüestions etnogràfiques, populars o bé de caràcter tradicional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa