Tornaveu
El Museu Etnològic de Barcelona, Premi Joan Amades 2016

El Museu Etnològic de Barcelona ha estat reconegut amb el Premi Joan Amades 2016 en la categoria “Cultura Popular i Tradicional”. L’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) ha valorat la intensa tasca pedagògica del centre en la difusió del folklore català. En la seva programació d’exposicions anual, però també en els articles que publica en el lloc web, el MEB ha demostrat una incansable voluntat divulgadora. Liderat pel seu director, Josep Fornés, s’ha dedicat persistentment a explicar els orígens d’alguns costums i tradicions catalanes sense oblidar continguts antropològics d’altres terres.

Entre els principals motius que la Junta de l’ACJA ha valorat en la concessió del Premi, destaca la forta vinculació del guardonats amb Joan Amades. Recordem que els orígens del MEB (1949) es remunten a la inauguració del Museu d’Indústries i Arts Populars (1942), que ja comptava amb una secció d’etnografia, i el Museu Etnològic Colonial (1949). La contribució de Joan Amades en la creació de la secció etnogràfica del MIAP fou importantíssim. Juntament amb el seu amic Ramon Violant, etnògraf de professió va construir els fonaments de l’actual Museu Etnològic. En justa correspondència, el pati del MEB s’hi poden veure dues falles dels dos companys.

L’ACJA també ha tingut present el benefici social que aporta el Museu Etnològic als ciutadans de Catalunya. Conservant i investigant els materials etnològics que disposa, permet conèixer els nostres orígens com a societat. Ajuda a entendre, en definitiva, la societat en què vivim, la lògica dels nostres temps, perquè som com som.

Els Premis Joan Amades s’atorguen anualment amb l’objectiu de congratula les persones o entitats que destaquen en la dinamització o estudi de la cultura popular i tradicional catalana. En les anteriors edicions, foren reconeguts l’activista cultural Nemesi Solà (2015), la folklorista Ramona Violant (2014), el grup musical Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), el conjunt teatral Els Comediants (2012) i l’editor Joan López Enseñat (2011). El lliurament del Premi Joan Amades es farà el mes de gener en una data que s’anunciarà properament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa