Internet s’ha convertit en una eina molt potent perquè tothom qui ho vulgui es capbussi en la nostra cultura popular i tradicional. I progressivament, les entitats van fent el salt al món digital per fer més universals les seves activitats i la tasca que fan per difondre aquest patrimoni del país. En aquesta ocasió us parlem de la revista digital Bastons, impulsada per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya. Com expliquen en el seu editorial de presentació, la revista vol ser “un pont de diàleg, sense una ideologia fixada, on es puguin penjar tot tipus d’articles i opinions sobre el fet bastoner. És un projecte participatiu per tal que totes les colles aportin el seu granet de sorra”.

La revista serà de periodicitat semestral i amb una estructura inicial que pot anar variant en cada número en funció del material disponible. Articles sobre activitats actuals de les territorials, la Trobada Nacional, història d’una colla, entrevista a un bastoner, explicació d’un ball o música, escrit de contingut etnogràfic i de cultura popular que faci referència al ball de bastons, i actuacions especials aniran donant cos a la revista. Es tracta, en tot cas, d’una publicació oberta a tothom qui pugui aportar continguts sobre el fet bastoner.

En ocasió del cinquantè aniversari del Cos de Bastoners de l’Esbart Dansaire de l’Orfeó Reusenc, Bastons vol recordar que el ball de bastons o de bastonets –com se solia anomenar popularment en el passat– ha estat la dansa del seguici reusenc amb més presència al llarg del temps a les festes de la ciutat, i li dedica un reportatge. També hi podrem llegir un article sobre La Boja a Vilanova i la Geltrú i una entrevista a Miquel Caelles Campà, bastoner de la Colla Bastonera de Súria (Bages), que té orígens a l’Agrupació Sardanista de Súria l’any 1975. En Miquel en forma part des dels seus inicis. A banda de la seva vinculació amb la colla local, l’entrevistat ha estat també membre de la Junta de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

En aquest primer número es fa un repàs als esdeveniments més importants del fet bastoner, amb cròniques de la Trobada Llorenç 2011 i la Trobada Terrassa 2012, el Concurs de Música per a Balls de Bastons 2011 i la Fira Mediterrània 2012.

Podeu accedir a la revista completa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa