Tornaveu
El misteri i la màgia se citen al ‘FesLleCat’ de Tous

En el marc de la celebració del 1050è aniversari de la població (2010), Tous decidí crear el Festival de Llegendes de Catalunya. El programa de la present edició, que se celebrarà el 2 i 3 de juliol, contempla una àmplia gamma de disciplines artístiques, sempre relacionades en l’escenificació de llegendes: teatre, dansa, literatura, pallassos, música, pintura, cuina… La voluntat és molt clara: apropar les llegendes al públic català mitjançant formats que transcendeixen la simple narració.

L’Associació Cultural És Llegenda, organitzadora del FesLleCat, sempre ha tingut el conjunt de territoris de parla catalana com el seu marc de referència. Segons Sergi Vallès, director artístic del festival, les llegendes no només són una magnífica eina per fer conèixer l’imaginari popular, sinó que també constitueixen una oportunitat per fomentar el turisme rural: “T’acosten entorn d’una manera màgica (…) Cada any hem augmentat el públic del Festival entre un 15 i un 20%, i en aquesta edició esperem superar els 4000 visitants. Si són part del nostre patrimoni, per què no explotar-les econòmicament?”

Amb aquesta voluntat, el FesLleCat ha bastit una programació eclèctica i pensada per un públic familiar. Tot i que inicialment es va concebre com un festival infantil, els darrers anys ha reforçat l’oferta destinada exclusivament als adults. Ho ha fet, a més, preservant una representació del conjunt de territoris de parla catalana. Racons de Llegenda, un dels actes més esperats i populars pels assistents, simplement narra històries de les Illes, el País Valencià, i el Principat. Aquest any es podran escoltar llegendes de Cervera, Sant Llorenç del Munt, Alacant, Santes Creus, la Bisbal i Sant Martí de Tous.

L’ Apagada del misteri és la representació més emblemàtica i espectacular del FesLleCat. Els veïns de Sant Martí de Tous, juntament amb actors amateur i professionals, s’apoderen del nucli antic de la població, il·luminat únicament amb 6000 espelmes, per dramatitzar diferents quadres escènics entorn les llegendes d’un territori o personatge concret. Enguany, el passatge del terror pivotarà entorn les bruixes, una de les figures més habituals en la rondallística catalana. L’actor Jordí Martínez serà el padrí d’aquest espectacle basat en el misteri, i que culmina amb una purificació simbòlica molt potent, just al peu del castell de Tous. Els 800 assistents de l’Apagada escriuran els seus temors, incerteses o neguits en un paper, i els cremaran a La Caldera de Tous.

Podeu consultar el programa del festival, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa